AYM'den Şener Eruygur kararı!

Anayasa Mahkemesi Ergenekon davası hükümlülerinden Şener Eruygur ile ilgili başvuruyu karara bağladı.

AYM'den Şener Eruygur kararı!
CİHAN'da yer alan habere göre Anayasa Mahkemesi (AYM), Ergenekon davası hükümlülerinden Şener Eruygur’un yargılama sonrası hükümle birlikte yakalama emri çıkartılması nedeniyle sonradan tutuklanarak cezaevine konulması durumunda yaşam hakkının ihlal edildiği iddiası ile ilgili olarak yaptığı başvuruyu karara bağladı. Başvuruyu 'açıkça dayanaktan yoksun olması' nedeni ile 'kabul edilemez' bulan AYM, kararı oy çokluğu ile reddetti.

Eruygur, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon davası kapsamında 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüsten' müebbet, 'verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme'den 5 yıl 10 ay, 'yasaklanan bilgilerin temini'nden ise 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Karar ile birlikte Eruygur hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yakalama kararına itiraz eden Eruygur’ın itirazı 13 ve 14. Ağır Ceza mahkemeleri tarafından reddedildi.

Şener Eruygur, hükümle birlikte hakkında yakalama emri çıkartılması nedeniyle sonradan tutuklanarak cezaevine konulması durumunda yaşam hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek AYM’ye başvurdu. AYM, mahkemenin vermiş olduğu mahkûmiyet kararı sonrasındaki tutma halinin 'mahkemelerce verilmiş hürriyeti kısıtlayıcı cezaların yerine getirilmesi' kapsamında verildiğini belirtti. Başvuruyu 'açıkça dayanaktan yoksun olması' nedeni ile 'kabul edilemez' bulan AYM, kararı oy çokluğu ile aldı.

Karşı oy kullanan Osman Paksüt’ün gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı: "Kumpas olduğu sonradan ortaya çıkan mahkûmiyet kararına bağlı olarak şeklen dahi olsa Anayasa'nın 19. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bir tutma halinden söz edilemeyeceğinden, başvurucunun yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir."