Bağışıklığın ilacı: balık yağı!

Hepimizin balık yağıyla ilgili kötü anısı vardır. Balık yağı denince ‘ıyyyy’ diye bir ses çıkaranımız çoktur! Ama balık yağındaki Omega-3, özellikle bebekler için hayati öneme sahip.

Bağışıklığın ilacı: balık yağı!
Sözcü'de yer alan habere göre sağlığımız için birçok şeye ihtiyaç duyarız. Bunlardan en önemlilerinin başında Omega-3 ve Omega-6 olarak da bilinen elzem yağ asitleri gelir. Bu yağ asitleri, özellikle hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi üzerinde çok etkili. En yararlıları ise Omega-3 EPA ve DHA asitleridir. Fakat ne yazık ki bunlar vücudumuzda yeterli miktarda bulunmaz. İhtiyacımızı karşılamak için gıda ve takviyelere ihtiyaç duyarız.

Elzem yağ asitlerinin alımı, her yaşta önem taşır. Yetişkinler kalp, dolaşım, üreme, bağışıklık ve sinir sisteminin işleyişinin sağlıklı gelişimi için önemli yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Durum hamilelikte daha da önemli bir hal alır. Çünkü bebek, beyin ve retina gelişimi için gerekli olan DHA yağ asidini anneden alır.

Yediklerimiz yeterli mi?

100 gram somon yemek, DHA ve EPA almanın en kolay yolu. Bunun yanında balık yağı da Omega-3 ve Omega-6 açısından oldukça zengin. Ancak gıdaların pişirilmesi elzem yağ asitlerinin yapısında bozulmaya neden olur. İşte bu nedenle elzem yağ asidi ihtiyacının tamamen besinlerle karşılanması mümkün olmaz. Bunun yerine balık yağını içinde barındıran soft jel gibi takviye ürünlerin kullanılması gerekir. Bu ürünler, daha az hacimde daha fazla miktarda Omega-3 içerdiklerinden kullanımları daha pratik ve etkin. Ayrıca bu tür takviyeler ağzınızda balık yağı tadını bırakmadığı için hamile ve çocuklar tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

Eksikliğinde ne olur?

Önemli bir madde olduğunu söylemiştik. Eksikliğindeyse ciddi problemler yaşanabilir.
Yetişkinlerde Omega-3 eksikliğinde hafızada zayıflama, görmede bozulma, bağışıklık sisteminde zayıflama, tansiyon yüksekliği, kolesterol artışı, erkeklerde kısırlık sık görülür.

Çocuklarda ise büyüme ve nörolojik gelişme olumsuz etkilenir.

Hamilelikte annenin karnındaki bebeğin sağlıklı büyüyerek gelişmesi geri kalır. Beyin, göz ve bağışıklık sistemi gibi önemli gelişmeleri yetersiz gerçekleşir.

Omega 3 takviyesinin faydaları

Her şeyden önce ihtiyacımız olan Omega 3’ü almak, bizi, bebeğimizi zinde tutar…

Hamilelikte

Uluslararası sağlık kuruluşları, hamilelikte alınması gereken günlük Omega-3 miktarını 300 mg olarak belirlemiştir. Bu nedenle hamilelik ve emzirme dönemlerinde Omega-3 takviyesini ihmal etmemelisiniz. Omega-3 takviyesi hamilelikte şu gibi yararlar sağlar:
- Pre-eklampsi riskini azaltır.
- Nörolojik hücre kayıplarına engel olur.
- Erken doğum riskini önler.
- Sezaryen doğumları azaltır.
- Doğum sonrası depresyon riskini azaltır.
- Meme kanseri riskini ve görülme sıklığını azaltır.
Bebeklerde
Bebekler sağlıklı DHA’yı anne karnında anneden almaya başlar. Bu süreç, emzirme döneminde de anne sütüyle devam eder. Omega-3 takviyesi bebek gelişimine şöyle yarar sağlar:
- Sağlıklı sinir sistemi gelişimini sağlar.
- Retina oluşumu ve görme fonksiyonu sağlıklı gelişir.
- Doğumdan sonraki davranışsal sorunlar azalır.
- Beyin, göz, sinir ve bağışıklık sisteminin gelişimine önemli katkıda bulunur.
Konular Kadın / Bakım