Bakan Ala’nın dikkati böceği yakalattı

Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisiyle konutuna yerleştirilen böcekler, o dönem Başbakanlık Müsteşarı olan Ala’nın dikkati sayesinde ortaya çıkarıldı.

Bakan Ala’nın dikkati böceği yakalattı
YeniŞafak'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisi ve konutuna rutin arama-tarama çalışması bahanesiyle böcek konulduğunu, o dönem Başbakanlık Müsteşarı olan Efkan Ala ortaya çıkardı. Erdoğan'ın Subayevleri'ndeki konutu ve Resmi Konut’ta böcek arama çalışmalarını Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı personeli Serhat Demir ile Sedat Zavar'ın yönettiği ekip yaptı. Bu ekibin hiçbir arama kaydı tutmaması ve amirlerinden habersiz hareket etmesinden kuşkulanan Ala, MİT'i devreye soktu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile arama/tarama çalışması yapacak ekip oluşturan Ala’nın şüphesiyle gizli yapılan aramalarda böcekler bulunurken, siyasi casusluk amacıyla yapılan 'fırsat operasyonu' da çökertilmiş oldu.

İLK BÖCEK ÇALIŞMA OFİSİNDE BULUNDU

Ala ve Fidan’ın görüşmesinden sonra oluşturulan ekip, ilk olarak Erdoğan’ın Keçiören Subayevler’deki ikametine gitti. 5 kişiden oluşan MİT ekibi, 28 Aralık 2011'te, o dönem Başbakanlık Başmüşaviri olan Mustafa Varank’ın eşliğinde ikametgahın altında bulunan çalışma ofisinde arama gerçekleştirdi. Ekip, Spektrum Analizör cihazı ile yaptıkları RF frekans taraması esnasında telsiz verici yayın ile karşılaştı. Bunun üzerine her yeri didik didik eden ekip, Erdoğan tarafından kullanılan masanın sağ tarafındaki Far marka 6 girişli çoklu prizin içerisindeki elektrik şebekesinden beslenen telsiz vericiye ulaştı.

İKİNCİ BÖCEK RESMİ KONUTTAN ÇIKTI

Gizli oluşturulan MİT ekibinin diğer adresi ise Başbakanlık Resmi Konut'uydu. Ekip, 29 Aralık 2011'deki arama çalışmasında, Erdoğan’ın ikametindeki düzeneğin aynısının burada da olabileceğinden yola çıkarak önce frekans taraması yaptı, ancak herhangi bir frekansa rastlanmadı. Bunun üzerine fiziki arama yapan ekip, Erdoğan’ın masasının sağ tarafındaki Schneider marka 3 girişli çoklu prizin içerisindeki dinleme cihazını tespit etti.

CİHAZLARIN FARKEDİLDİĞİ GİZLENDİ

Erdoğan’ın çalışma ofislerinde böceklerin bulunmasının ardından olumsuz bir durum yokmuş gibi gizli yürütülen teknik arama faaliyetlerine devam edildi. Söz konusu çoklu prizler ise incelenmek üzere MİT Müsteşarlığı’na götürüldü. Böceklerden ilk anda sadece söz konusu aramaları gerçekleştiren MİT ekibi ve ekibe eşlik eden Mustafa Varank’ın yanı sıra Efkan Ala ve Hakan Fidan’ın bilgisi oldu.

İHANET OPERASYONU DEŞİFRE OLDU

Böceklerin yerleştirildiği 24-25 Aralık 2011 ile bu tarihlerden sonra Başbakanlığa ait binalarda yapılan aramaların kayıt altına alınmamasından doğan ‘şüphe’ böceklerin bulunmasını sağladı. Konuyla ilgili iddianame, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Böcekleri yerleştiren ihanet çetesi, Başbakanlığa ait mekanlarda yapılan aramaları özellikle Erdoğan’ın İstanbul’da bulunduğu zamana denk getirdi. Serhat Demir’in idaresinde yapılan siyasi casusluğa rutin arama süsü verildi. Ala’nın ters giden bir şeylerin olduğunu fark etmesi ihanetin açık göstergesi olan ‘fırsat operasyonu’nu çökertti.

MİT özel ekip görevlendirdi

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakanlık Müsteşarı olduğu dönemde Erdoğan’ın çalışma ofislerindeki arama  faaliyetlerinde ters giden bir şeyler olduğunu fark etti. Arama yapanlar kayıt tutmuyordu. Ala, bunun üzerine gizli bir arama çalışması yapmak için MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Başbakanlığa ait binaların MİT Müsteşarlığı’nın arama/tarama cihazlarıyla aranıp aranamayacağı konuşuldu. Fidan’ın kendilerinde bulunan cihazların yeterli olduğunu bildirmesi üzerine MİT personelinden 5 kişilik arama/tarama ekibi oluşturuldu. Arama/tarama çalışmalarında görev alacak MİT personellerini ise Fidan belirledi. Söz konusu ekibin yaptığı arama faaliyeti ise son derece gizli yürütüldü.

Fişi çekip arama yaptılar

Böceklerin yerleştirildiği 24-25 Kasım'dan sonra ikişer kez daha arama yapıldı. Serhat Demir ile Sedat Zavar ve beraberindeki ekip, 7-18 Aralık’ta konuttaki çalışma ofisinde, 14-20 Aralık’ta da Resmi Konuttaki çalışma ofisinde iki ayrı arama/tarama ve jammer testi adı altında çalışma yaptı.

24-25 Kasım 2011'deki arama/tarama çalışmalarında olduğu gibi sonraki tarihlerde yapılan arama çalışmalarına ilişkin gerekli forum doldurulmadı. Erdoğan’ın çalışma ofisine konulan böcekler, elektrik şebekesinden besleniyor, aynı zamanda da uzaktan kumanda ile kontrol edilebiliyordu.

Uzun süreli dinleme amacıyla konulan böceklerin yerleştirildiği prizlerin elektriği kesildiğinde ya da uzaktan kumanda ile pasif duruma getirildiğinde sinyal yayını sona eriyor. Bu nedenle aramalarda bulunması imkansız oluyor. Her seferinde aynı ekibin gittiği aramalarda, böcekler pasif hale getirildiği için bir sinyale rastlanamadı.

Teknisyen dışarıya çıkarıldı

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamedeki tanık ifadeleri şüphelilerin taktiklerini ortaya çıkardı. Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı personeli Serhat Demir’in organizasyonuyla Başbakanlık Resmi Konutu’nda yapılan arama faaliyetiyle ilgili Konutta teknisyen olarak çalışan bir personel ifadesinde, böceklerin yerleştirildiği tarih olan 24 Kasım’da, arama çalışması için gelen görevlilerin Başbakanın ofisine geçtikten sonra kendisini dışarı çıkardıklarını ve yalnız kaldıklarını anlattı. Tanık personel şunları kaydetti: “Arama sırasında Başbakan’ın ofisine geçildikten birkaç dakika sonra çalışmayı sürdüren iki görevli gürültü olduğunu söyleyerek bizi dışarı çıkardı ve kapıyı kapattı. Yaklaşık 10 dakika ofiste yalnız çalışan ekip daha sonra büyük yemek salonuna geçti. Burası diğer yerlerden geniş olmasına rağmen kısa sürede arama işlemi tamamlandı.”

Polisleri oyalayıp yerleştirdi

Erdoğan’ın Subay- evler’deki konutunda görevli bir polis memuru ise ifadesinde şunlara dikkat çekti: “25 Kasım’da Serhat Demir’in başında olduğu ekip, konutta arama gerçekleştirdi. Ekipte, 40 yaşlarında, kır saçlı bir erkek vardı. Yaşlı olması nedeniyle dikkatimi çekmişti. Aralık 2011 sonlarından itibaren birçok arama yapılmasına rağmen kır saçlı şahsı bir daha hiç görmedim. Seyit Saydam ile birlikte görevli polis 1 nolu çalışma ofisinde arama faaliyeti yürütürken, Demir ile birlikte Sedat Zavar, Enes Çiğci ve İlker Usta anahtarı alarak 2 nolu ofise geçti. Enes Çiğci ve İlker Usta içeride arama çalışma yaparken, Demir ile Sedat Zavar yanıma gelerek beni meşgul etti. Bu nedenle de yapılan aramayı takip edemedim.”