Bakan Bozdağ: "Adli veri bankası geliyor"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Ocak 2017'den itibaren hayata geçirilecek olan Adli Veri Bankası uygulamasını "Adli Google" olarak tarif etti...

Bakan Bozdağ: "Adli veri bankası geliyor"
Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Ocak 2017'den itibaren uygulamaya geçilecek Adli Veri Bankası ile önleyici hukuk bakımından çok önemli veriler elde edileceğini; cinayetlerin işlenme nedenleri dahil, Türkiye'nin suç haritasının çıkarılacağını söyledi. Bozdağ, sistemi "Adli Google" olarak tarif etti:

VERİ BANKASI

'Adli Veri Bankası kuruyoruz. 1 Ocak'tan sonra suçların gerekçeleri de orada yer alacak. Büyük bir veri bankası olacak; önleyici hukuk bakımından da veri olacak. İlgililer, suçun yoğunlaştığı alanı görebilecekler. "Adli Google" diyelim buna. Vatandaş ya da gazeteci, akademisyen, bir çalışma yapmak istediği zaman aklına gelecek her sorunun yanıtını orada bulabilecek.

TRAFİK CİNAYETLERİ

Yargıtay Başkanı'na sordum; verdiği bilgiye göre, en fazla ölüm gerekçesi trafik tartışmalarıdır. "Kırmızı ışıkta geçtin", "Selektör yaptın", "Yanımdaki kadına laf attın" gibi gerekçelerle tartışmalar yaşanıyor. Trafikle ilgili tartışmalardan dolayı cinayet işleniyor. Adli suçlarda en fazla cinayet sebebi trafik tartışmalarıdır.

KOMİSYON KURULDU

Diyelim ki en çok cinayet hangi gün işleniyor, nüfusa göre; hangi ilde, hangi ilçede, hangi mahalle, hangi sokakta, gece mi kış mı, yaz mı gündüz mü... Maktulün cinsiyeti dahil, eğitim durumları, meslekleri yer alacak. İnsanlar en fazla hangi yaş aralığında cinayet işliyor, bilinecek. Bu veriler çıkınca hem Adalet Bakanlığı hem de diğer bakanlıklar, akademisyenler pek çok kişi bunlar üzerinde çalışabilecek. Bunun için yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. Bir komisyon kurduk, bütün illeri tarattık, her detayı inceledik. Son halini sunacaklar, yıl sonuna kadar tamamlanacak.

PERSONEL EĞİTİLİYOR

Çocuklara, kadınlara yönelik şiddet haritası da çıkıyor. Tahminlere dayalı değil, kesin-somut veriler üzerinden çıkarılacak. Bu verileri sisteme girecek personelle ilgili eğitim çalışması yapıyoruz. Adli İstatistik Genel Müdürlüğü, verilerin doğru girilip girilmediğini kontrol edecek.'