Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington’da ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile bir araya geldi.

Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüştü
İHA'nın haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldi. 

Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüştü

Pompeo’dan Bakan Çavuşoğlu ile görüşme sonrası ilk açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı basın açıklamasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Pompeo, “Türkiye ile Papaz Brunson’ın serbest bırakılmasından sonra gelişen ilişkiler üzerine konuştuk. Aralarında NASA çalışanı Serkan Gölge’nin de bulunduğu tutuklu bulunan diğer Amerikalıların bırakılması için yeni iletişim kanalları açacağız” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ile Cemal Kaşıkçı cinayeti ile Suriye’deki durum hakkında konuştuklarını da belirten Pompeo, gazetecilerin ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile ilgili sorularını da yanıtladı.

ABD’nin Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan’la ilişkilerini bozmayacağını yineleyen Pompeo, bu kararın ABD vatandaşları için önemli olduğunu söyledi.

ABD tarafından Kaşıkçı cinayeti ile ilgili çok büyük kaynak ve çaba harcandığını belirten Pompeo “ABD güçlü bir tepki gösterdi. Soruşturulan 17 kişiye yaptırım uyguluyoruz” dedi.

CIA araştırması hakkında konuşamayacağını söyleyen Pompeo, “Elimizde tüm deliller olduğunda tabi ki ABD ona göre davranacaktır, her zaman o şekilde davrandık” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu: “FETÖ konusunda FBI’ın başlattığı soruşturmayı memnuniyetle karşılıyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşmesinin ardından Washington’daki büyükelçilik rezidansında basın mensuplarıyla bir araya geldi. ABD’deki temasları hakkında bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, “Mike Pompeo ile yaptığımız görüşmede ilişkilerimizi nasıl daha ileri götürebiliriz, nasıl normalleştiririz, beklentilerimiz ne, bunları konuştuk. Bunlardan iki tanesi FETÖ ve ABD’nin Suriye’de YPG ile işbirliğidir. Bu konudaki endişelerimizin yanında neler yapılması gerektiğini, Münbiç yol haritasının uygulanması gerektiğini konuştuk. Aynı zamanda bu yol haritası sadece Münbiç ile ilgili değil, Fırat’ın doğusu, Suriye’nin kuzeyinin de istikrara kavuşturulması ile ilgili olduğu için bir taraftan Münbiç yol haritasını uygularken diğer taraftan da ne yapacağımızı konuşmaya başlamamız gerekiyor. Bunları değerlendirdik” dedi.

FETÖ konusunda ise Çavuşoğlu, “FETÖ konusunda beklentilerimizi zaten ABD biliyor. En son Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Trump ile telefonda görüşürken ABD’den iadesini istediğimiz kişilerin listesini de rica etmişti. O listeyi hem Bolton’a hem Pompeo’ya vermiş olduk. FETÖ konusunda FBI’ın başlattığı soruşturmayı biz memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konuda da her türlü işbirliğini de yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Görüşmede İran'a yaptırımların da ele alındığını söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye’ye verilen istisnalar önemli ama bunların kalıcı olması ve kapsamının geniş olması önemli. Temmuz ayında ABD’ye bir mektup göndermiştik. Bu konudaki beklentilerimizi kendilerine ilettik. Zaten Arjantin’de G-20’de iki başkan buluşma konusunda mutabık kaldılar telefon görüşmesinde. Onu da değerlendirdik” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili açıklamasına ilişkin Çavuşoğlu, “Bizim bugüne kadar yürüttüğümüz soruşturmayla ilgili son bilgileri de paylaşmış olduk. Bu sürecin mutlaka devam etmesi gerekiyor. Türkiye olarak biz sonuna kadar kararlıyız. Bu cinayetin tüm boyutlarıyla aydınlatılması gerekiyor. Sorumluların da emri verenler dahil açığa çıkması gerekiyor. Başsavcının son açıklamaları ortada. Bu açıklamalar önemli ama yetersiz. Aynı zamanda bu açıklamada çelişkiler de var” dedi.

Trump’ın Kaşıkçı cinayetine rağmen Suudi Arabistan’la ilişkilerin sürdürüleceğine yönelik açıklaması konusunda Çavuşoğlu, “Biz bu konuyu Suudi Arabistan ile ikili bir konu olarak görmüyoruz. Bu cinayetin aydınlatılması meselesidir. Bu cinayetin işlendiğini Suudi Arabistan en son kabul etmek durumunda kalmıştır. Henüz cevaplanmamış sorular var. Arkasında kim var, talimatı kim verdi? Biz bu kişilerin kendiliğinden Türkiye’ye önceden gelip cinayeti işlemediğini düşünüyoruz. Talimatı kimden aldı, bunun açığa çıkması gerekiyor. Şuanda 11 kişi Suudi Arabistan'da tutuklu. Diğerleri neye göre serbest bırakıldı, tutuklu olanlar neye göre tutuklu, idamla yargılananlar neden idamla yargılanıyor? Bu soruların cevabını biz de bilmek durumundayız. Çünkü Türkiye'de devam eden bir soruşturma var” şeklinde konuştu.