Bakan Kaya İstanbul'a geldi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türkiye toprağı sayılan Hollanda'nın Rotterdam şehrindeki Türkiye Başkonsolosluğu'na girmesi polis zoruyla engellendi.

Bakan Kaya İstanbul'a geldi
Hürriyet'te yer alan habere göre Bakan Sayan Kaya, Almanya’nın Köln-Bonn Havaalanı'ndan hareket eden özel uçakla İstanbul'a geldi.

Bakan Kaya, Enerji Bakanı Berat Albayrak'la birlikte kameraların karşısına geçti...

İşte açıklamaları:

Bakan Albayrak şöyle konuştu:

"Kıymetli misafirler, değerli basın mensubu arkadaşlar öncelikli olarak sayın bakanımız tabi gece bir yolculuk yaptığı için biraz yorgun. Onun için soru cevap olmadan izninizle ayrılacağız. Öncelikli olarak tabi ki sayın bakanımızın teşrifiyle birlikte dün akşam yaşanan olayları tüm dünya özelinde değerlendirmek lazım. Şu açıdan bakmakta fayda var. Hollanda için Avrupa demokrasisi için bir utanç gecesi yaşandı dün akşam. Çünkü demokrasinin beşiği denen bir kıta, uluslararası hukuka aykırı ne varsa ayaklar altına alıp çiğneyerek dün akşam hepsini gerçekleştirdi.

Tüm o çerçeveyi, faşizan nazi mantığı bir noktada değerlendirmek mümkün olur mu bilmiyorum ama kamuoyunun takdirine bırakmak çok daha doğru olacaktır. Yıllarca Türkiye’ye ders vermeye çalıştığını ifade eden bir Hollanda, böyle bir uygulamayla büyük bir yanlışın içerisine girmiştir. Bunu çok basit ifadeyle, seçimlerin malzemesi olarak yorumlamak da gerçekçi değildir.,

Dün akşam diplomasi açısından bir çok meslektaşımızla görüşmeler gerçekleştirdik. Emin olun bir çoğu bu olaydan dolayı, kendi hükümetlerini çok ciddi şekilde eleştirdiler. Ama daha sıkıntı verici olan nedir biliyor musunuz? Kamuoyu önünde açıklamaktan endişe kaygı korku duymalarıdır."


Bakan Kaya şöyle konuştu:

"Diplomatik pasaporta sahip bir bakan olarak, Avrupa’ya Hollanda’ya seçmenlerimizle buluşmaya gittim. Bir bakan olarak, kendi topraklarımız sayılan konsolosluk binasında buluşmak için gittim. Ve bunun için izin almamız gerekmiyor.

Ben Türkiye Cumhuriyeti topraklarında, seçmenlerimizle buluşmak için, cumhurbaşkanlığı sisteminin neler getirdiğini anlatmak için gittim. Vatandaşlarımızla buluşmak üzere konsolosluğumuza gittik, 30 metre kal araçlarımız durduruldu. Hiçbir şekilde bizim konsolosluk binasına gitmesine izin verilmedi. Konsolosumuza da bizim yanımıza gelmesine izin verilmedi.

'ÇOK ACI BİR GECE YAŞADIK'

Hollanda’da gerçekten çok acı bir gece yaşadık. Bizim maslahatgüzarımız gözaltına alındı. Benim koruma arkadaşlarım, danışmanım, beş kişilik ekibim gözaltına alındı.

POLİS MERKEZİNDE 1.5 SAAT BEKLETİLDİK

Biz de araçtan çıkarılarak polisler eşliğinde, Hollandalı polisler eşliğinde bir sınır, Almanya sınırındaki polis merkezine götürüldük. Bir buçuk saat bekletildik. Çok kaba ve sert muameleye maruz kaldık. Her zaman kadın haklarından bahseden Avrupa’nın bir kadın bakana muamelesi de çok çirkin. Sınırda 1,5 saat bekletildikten sonra almanya’ya geçtik ve uçağa binerek buraya geldik. Bu anti demokratik bir uygulama.
"