Bakımda son trend: Kömür maskesi

Kadınlar, hem güzel hem de bakımlı bir cilde sahip olmak için çeşitli krem ve bakım maskelerini uzun yıllardan beri kullanıyor.

Bakımda son trend: Kömür maskesi
Akşam Gazetesi'nden Sibel Ateş Yengin'in haberi...

Kadınlar, hem güzel hem de bakımlı bir cilde sahip olmak için çeşitli krem ve bakım maskelerini uzun yıllardan beri kullanıyor. Kömür artık dermo kozmetik ve cilt bakım sektörünün yeni keşfi olarak oldukça ilgi görüyor. Kimya Mühendisi Yasin Çakır’a aktif karbonun sırrını sorduk. 

‘Aktif karbon’ nedir?

Bilinen adıyla ‘aktif kömür’dür.  Tabii sobada yaktığımız kömür ya da mangal kömürü gibi bildiğimiz kömürlerden değil… Aktif karbon, tıbbi bir maddedir. Yani tıbbi ortamda üretilen, karbonun kimyasal tepkimelere karşı dayanıklılığının artması için belirli miktarda ısı ve kimyasal maddeye maruz bırakılmasyla elde edilen bir içeriktir. Ve düşünülenin aksine aktif kömür, doğada direkt bulunmaz. Hindistan cevizi kabuğu, bambu, odun, fındıkkabuğu gibi organik maddelerden yüksek ısılar kullanılarak, laboratuvar şartlarında oluşturulur.

Ne işe yarıyor?

Yapısı dolayısıyla yüksek emiş gücüne sahip olan aktif kömür, kullanıldığı alanda tüm molekül ve iyonları iç yüzeyine çekebilen bir özelliğe sahip. Mineral bakımından zengin bu madde, ayrıca kendi ağırlığının çok daha fazlası kadar kimyasalı bünyesinde tutabiliyor. Kozmetik sektöründe özellikle cilt maskesi içeriğinde kullanılan aktif karbon, ciltte derinlemesine bir temizlik sağlıyor. Gözeneklerdeki kirleri kolayca yok eden bir madde. Tıkanmış gözenekler, sivilcelerin yüze yerleşmesine sebep olan nedenlerin başında geliyor. Aktif karbon gözeneklerin içindeki toksinleri arındırma konusunda oldukça başarılı bir etki sağlıyor. Bu nedenle yağlı ciltlere sahip kişiler, siyah nokta ve akne sorunu yaşayanlar için siyah maske olarak bilinen aktif karbonlu cilt maskesinin kullanımını tavsiye edebiliriz.  Kömür maskeleri cildi çok iyi temizleme özelliğine sahip ve yüzdeki cildin fazla yağını alarak, yüzde fazla yağlı olmasından kaynaklanan yağ parıltısını götürerek cilt rengini iyileştirir.

Peki aktif karbon başka nelere iyi geliyor?

- Kömür bazlı ürünlerin bir diğer özelliği ise cilt üzerinde bulunan aşırı yağı ciltten uzaklaştırması. Yağlı ve karma ciltler için oldukça ideal olan kömür bazlı ürünler yağı ciltten uzaklaştırarak cildi pürüzsüz hale getiriyor. Gözenekleri temizleyerek sivilceleri yok etmesine yardımcı olur. Sivilceleri kurutur.

- Peeling etkisi gösterir: Cildinizi temizlerken kömürü bir peeling aracı olarak kullanıp, yaptığınız maskeyle ölü derinizden kurtulabilir ve toksinleri yok edebilirsiniz.

- Kömür bileşenleri cilt üzerindeki tahriş, ısırık veya yaraları çok daha kolay bir şekilde tedavi etme özelliğine sahip.

- İnce kırışıklıkların azalmasına ve göz altı torbalarını da indirmeye yardımcı olur.

- Uzun süreli ve düzenli kullanımda yüz postürünü yenilemeye destek olur.

- Yaşlanmaya bağlı sarkmaların tedavisinde kullanılır.

- Aktif karbon rahatsız plak oluşumunu da engelliyor ve lekeleri çıkarıyor. Ayrıca ağızdaki pH dengesini de sağlıyor. Bu nedenle diş macunu yapımında da kullanılıyor.

- Uzakdoğu’da aktif kömür sadece cilt ürünlerinde değil, yiyecek ve içeceklerinin içine katılarak da kullanılıyor. 

Aktif Karbon’un geçmişi neye dayanıyor?

Dünyada kozmetik sektöründe son yıllarda kullanılmaya başlanan aktif karbonun keşfi aslında bundan yıllar öncesine dayanıyor.  Kömür, çok eskiden beri Asya’da cildi ölü hücrelerden arındırmak ve gençleştirmek için kullanılıyordu. İkinci Dünya Savaşı yıllarında da gaz maskesi yapımında ve tıpta da zehirlenmelere karşı kullanılmaya başlanan aktif karbonun kullanım alanı günümüzde ağız sağlığından sindirim sistemine kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Özellikle acil yardımda, alkol veya ilaç zehirlenmelerinde de kullanılan aktif karbon vücuttaki bazı zehirlerin kolay ve etkili şekilde atılmasını sağlıyor. Sağlığa zarar vermeyen aktif kömür, emme kapasitesinin çok yüksek olması nedeniyle, içme sularının arındırılmasından havadaki gazları temizlemeye, cilt bakım ürünlerinden, diş beyazlatmaya kadar birçok alanda kullanılıyor.

AKTİF KARBONLU ÜRÜNLERDE MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT!

Genellikle kadınların yoğun şekilde kullandığı kozmetik ürünlerin hijyenik ortamlarda üretilmedikleri takdirde bazı sağlık sorunlarına yol açabildiğini biliyoruz. Bu tür ürünlerin ciltte tahriş, kızarıklık, kaşıntı ve döküntüye neden olabildiklerine dikkat çekmemiz gerekiyor. Bu nedenle sahte ve kalitesiz kozmetik ürünlerin genellikle ‘merdiven altı’ diye tabir edilen yerlerde kaçak olarak üretildiğini görüyoruz ve bu ürünlerin kullanımından kesinlikle kaçınılması gerekiyor. Aktif karbonlu ürünlerin kullanımında da tüketicilerin bu içerikteki bir kozmetik ürününü alırken mutlaka üretici firmanın güvenilir olup olmadığına dikkat etmesi ve mümkünse satın almadan önce ürünü araştırması gerekiyor. Bazen çok ucuz diye tüketicilerin satın aldıkları merdiven altı kozmetik ürünlerini kullanmamalarını ve sağlıklarını tehlikeye atmamalarını öneriyorum. Kadınlar için bir öneride daha bulunmak istiyorum, evde yapılan yanlış karışımlarda bazen cilt sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle basit karışımlar dışında bir dermatalog tarafından tavsiye edilmediği sürece evde çok fazla maske karışımı yapmamak gerekiyor. 
Konular Kadın / Bakım