Barzani 25 milyon dolar dağıtmış!

Mesut Barzani, 25 Eylül’deki korsan referandumda lehine lobi için para akıttı. İstanbul’da şube açan Hollanda merkezli Free Press Unlimited (Sınırsız Medya Özgürlüğü) isimli kuruluş, 86 farklı dernek, vakıf ve 140 medya kanalıyla işbirliği yaptı.

Barzani 25 milyon dolar dağıtmış!
Yeni Şafak'tan Yılmaz Bilgen'in haberine göre Mesud Barzani’nin korsan referandumu için İstanbul’da şube açarak süreci manipüle etmek isteyen ‘Sınırsız Medya Özgürlüğü’ adlı Batılı kurum, kukla devlet kampanyasına 25 milyon dolar harcadı. Hollanda merkezli ‘Free Press Unlimited’ (FPU) isimli kuruluş, 25 Eylül sürecinde Türkiye’de 86 farklı dernek-vakıfla işbirliği yaptı. İstanbul’da 3 kişilik bir ekiple haziran ayı başında korsan referandum konusunda kamuoyu oluşturma faaliyetlerine başlayan FPU, önceden belirlenen isimlerle görüşerek projeler için teklifler topladı. Kampanya sürecinde etkili olmak amacıyla Facebook ve Twitter grupları kurma çalışması başlatan Hollanda merkezli kurum, bu yolda İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Ankara’da pek çok isimle bağlantıya geçti. Saha elemanları ve sosyal medya konusunda FPU’ya ilk destek, Osman Kavala’ya ait Anadolu Kültür A.Ş.’den geldi.

YAZAR SATIN ALDILAR

FPU, İstanbul ve taşra ekiplerini oluştururken PKK yanlısı ve liberal isimlerle ilk görüşmeleri Anadolu A.Ş. referansıyla yaptı. Aralarında bazı köşe yazarlarının da yer aldığı kadro, temmuz ayı sonrası kampanya faaliyetlerine hız verdi. Medya manipülasyonlarına başlayan saha elemanları, merkez ve taşra ekipleri için ayrı ayrı strateji belirledi. Önce, “Türkiye Barzani’yi desteklemeli” tezinin işlenmesi talimatı veren FPU, Ankara’nın referandum karşıtı söylemin dozunu artırmasıyla birlikte taktik değiştirerek şu mesajı geçti: “Türkiye’nin tepkisi taktiksel. Aslında Erbil ile Ankara arasında gizli anlaşma var...” Yeni talimat sonrası FPU bağlantılı bazı yazarlar, köşe yazılarında bu teze ağırlık vermeye başladı.

Barzani 25 milyon dolar dağıtmış!

Yeni Şafak, kampanya sürecinde FPU’nun taşrada görev verdiği bir isme ulaştı. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynak, Free Unlimited ile temmuz ayı başından itibaren çalıştıklarını, Hollanda merkezli kuruluşla yapılan toplantıya Irak, Suriye ve Türkiye’den birçok ismin katıldığını belirtti. Birtakım şahıs ve internet sitelerine 1000 ya da 1500’er dolar ödendiğini, bazı yazarlara da 70-80 bin dolar gibi aylık ödenekler tahsis edildiğini belirten kaynak, “Süreç boyunca bazı konu başlıkları etrafında propaganda ve yayın yapmamız istendi” diye konuştu. Kendi ulaştığı bilgi dahilinde 86 kurumun ve şahsın bu süreçte yer aldığını belirten kaynak, sürecin Suriye ve Irak ayağında ise 140’dan fazla medya kuruluşunun aynı merkez tarafından yönetildiği bilgisini verdi.

‘BARZANİ SÜNNİ HAMİSİ’

Hollanda merkezli FPU’nun talimatıyla haziran-ekim döneminde süreci sabote eden kuruluşlar, “Barzani bölgedeki Sünnilerin temsilcisi. Şii Kerkük ve diğer beldelerde ise Haşdi Şabi güçleri katliam ve işgal faaliyeti yürütüyor” gibi iddialar başta olmak üzere birçok proje konu, kampanya ve slogan belirledi. “Peşmerge ve PKK’nın DEAŞ’a karşı verilen mücadelede öncü olduğu”, “Türkiye’nin DEAŞ’ı desteklediği”, “TSK envanterinde PKK’ya karşı kullanılan insansız hava araçlarının sivilleri vurduğu” iddialarını işleyen kampanyalar da hep bu korsan ittifakın etkinlikleri arasında yer aldı. Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kürtçe yayın yapan 140’tan fazla kuruluş, Barzani’nin korsan referandumuna destek için çalışıp Free Press Unlimited’den para aldı.

SİHA’ya düşman PKK’ya dost

Türkiye’yi günlerce meşgul eden Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) tartışmasının altından da yine aynı fon çıktı. CHP'li Sezgin Tanrıkulu’nun ortaya attığı ve SİHA’ların sivilleri vurduğu yönündeki iddialar günlerce tartışma konusu olmuştu. İlgili kurumların açık beyanına rağmen, vurulanların PKK’lı olmadıklarını savunan Tanrıkulu ve birlikte hareket ettiği medya, olayı SİHA’ların tartışılmasına kadar götürdü. Bu kampanyanın da aynı ittifakın planlamasıyla yürütüldüğü belirtiliyor.

Yandaşı da hendekçi

Kuzey Irak’ta ABD-İsrail’e bağımlı bir korsan devletin kurulması için yürütülen medya kampanyasının yöneticisi FPU, Batılı diğer bazı kurumlardan da destek aldı. PKK’nın Güneydoğu’da giriştiği hendek provokasyonunu AB fonlarıyla besleyen Danimarka merkezli ‘Media Support’ adlı kurum bunlardan biri. Media Support, hendek sürecinde terör örgütü lehine kamouyu oluşturmak için vargücüyle çalıştı. Hendek sabotajının başarısız olması sonrası Türkiye’ye gönderdikleri 5 elemanını çeken kurum, ayırdığı 2 milyon dolardan fazla bütçeyi 4 ay boyunca terör propagandası için harcadı. ‘Tarafsızlık’ perdesi altında Türkiye’de terör yandaşlığının medya sponsorluğunu üstlenen bu kuruluşların, Batılı istihbarat servislerince de desteklendiği iddia ediliyor.