Basınç, kulağınızda hasara yol açabilir!

Basınç farklılıkları sebebiyle kulak zarının içe veya dışa doğru çökmesi sonucu, kulak içinde rahatsız edici bir durum ortaya çıkabilir.

Basınç, kulağınızda hasara yol açabilir!
Yeni Asır'da yer alan habere göre meydana gelen basınç hissi, sağlıklı bir kulakta burun deliklerini tıkayarak yutkunma ile giderilebilir ve basınç dengelenmesi sağlanır. Genellikle uçak yolculuklarında, yüksek rakımlı bölgelere yapılan yolculuklarda veya dalış esnasında östaki tüpü açılıp kapanıp basınç dengesini sağlayamadığı durumlar ortaya çıkabilir.

Diğer bir problem de kulak enfeksiyonları ve kalıcı yapısal orta kulak problemlerinde, kulağın kendi kendine temizleyemediği durumlarda kronik iltihaplanma olarak ortaya çıkar. Bu durumlarda bir çok kez kulağa tüp takılması sonuç vermez. Kulak zarı, kısa bir süre sonra tekrar basınca maruz kalarak çöker, neticede delinmesine ve kötü kokulu kulak akıntılarına sebep olur. Bu yüzden 2 defa kulak tüpü takılmış ancak sonuç alınamamış hastalarda östaki tüp disfonksiyonu olduğunu söyleyebiliriz. Östaki tüp disfonksiyonu kulağın kendi kendisini temizleme işlemini etkileyebilir. Örneğin; kronik orta kulak enfeksiyonları ve orta kulakta kalıcı hastalıklara sebep olabilir.

Kulak zarınızı nasıl dengelersiniz?

Burun deliklerinizi tıkayarak ve ağzınız kapalı olarak yutkunduğunuzda, kulak zarı basıncınızı dengeleyebilirsiniz.

Bu size östaki tüpünüzün fonksiyonel olarak çalıştığını gösterecektir. Bunu yapmanıza rağmen kulaklarınızda kalıcı bir blokaj hissediyorsanız, östaki tüpünüzün fonksiyonunu yerine getirmediğinden bahsedebiliriz.