Başörtülü fotoğrafa Danıştay’dan onay

Danıştay 8. Dairesi, baro levhasına kayıt için avukatlık yönetmeliğinin 9. maddesi 1. fıkrasında yer alan kadın avukatların ‘başı açık’ ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Başörtülü fotoğrafa Danıştay’dan onay

Başörtülü bir avukat, avukatlık stajını tamamlayarak baro levhasına yazılma istemiyle Konya Barosu’na başvurdu. Konya Barosu’nun başvuruyu kabul etmesi üzerine karar Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) gönderildi. TBB’nin kararı onamaması üzerine başörtülü avukat yürütmenin durdurulması için Danıştay’a başvurdu. Danıştay, başörtülü avukatın başvurusunu oy birliği ile kabul ederek, avukatlık yönetmeliğinin 9. maddesi 1. fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Adalet Bakanlığı, başörtülü avukatın baro levhasına yazılmasının uygun bulunmadığına ilişkin işlemin mevzuata uygun olduğu isteminin reddi gerektiği şeklinde görüş bildirmişti. TBB ise dava konusu işlemin ve işleme esas alınan avukatlık kanunu yönetmeliğinin 9. maddesi 1. fıkrasının hukuka uygun olduğu, Avukatlık Kanunu'nun 182. maddesi uyarınca avukatlık mesleğine kabul konusunda sınırlayıcı, düzenleyici ve belirleyici kurallar koyma konusunda sahip oldukları yetkinin kullanıldığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı bir durum bulunmadığı, söz konusu yönetmelikte yer alan kuralın kamusal hizmet gören birçok meslek için de geçerli olduğu iddialarıyla davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği şeklinde görüş belirtmişti.

Danıştay 8. Dairesi'nin verdiği kararda ise şu ifadeler yer aldı: “Avukatlık yönetmeliğinin 9. maddesi 1. fıkrasında yer alan kadın avukatlara ilişkin ‘başı açık’ ibaresi ile davacının avukatlık ruhsatnamesi almak için yaptığı başvurunun söz konusu yönetmelik uyarınca reddedilmesine ilişkin TBB’nin 16 Ağustos 2012’de aldığı ve bu kararın onaylanmasına ilişkin Adalet Bakanlığı’nın 26 Eylül 2012’de aldığı kararın teminat aranmaksızın yürütmesinin durdurulmasına.”

AHMET ŞİNOFOROĞLU / CİHAN