Bayramda diyet depresyon nedeni!

Ramazan Bayramı yaklaşırken, iftar ve sahur sofraları yerlerini ziyafete dönüşen ve tatlının baş tacı edildiği sofralara bırakıyor. Peki ya evde diyet yapan varsa ve kesinlikle bozmaması gereken biri varsa...

Bayramda diyet depresyon nedeni!
Yeni Asır'da yer alan habere göre psikolog Gülşah Yahşi, diyet zorunluluğu olanların bayram psikolojisi ve bu konuda ailelere düşen görevler hakkında bilgi verdi. Günlük hayatta diyeti nedeniyle zorluklarla karşılaşan kişinin, bayram günlerinde daha da zorlandığını dile getiren Yahşi; "Ramazan Bayramı denince de gözümüzün önüne gelen görüntüler; baklavaların sunulması, kalabalık masalarda eş, dost ve akraba ile yemekler yenilmesi, herkesin bir arada olması gelir. Bu yoğun ve renkli tablonun içinde diyet zorunluluğu olan kişiler üzüntü, kızgınlık, çaresizlik, yalnızlık, güçsüzlük gibi duyguları bir arada yaşayabilir. Bayram öncesi kişide içsel bir sıkıntı başlayabilir. Ya biraz baklava yemek isterse? Ya fazla kaçırırsa? Bu tedirginlikler ortaya çıktığında kişi gerekli desteği göremez ve motivasyonunu sabit tutacak ve güçlendirecek bir kişi ya da bir şey (kendine olan inancının sembolize ettiği nesneler olabilir) bulamazsa, direncini yitirebilir ve korktuğu şeyle yüz yüze gelebilir" dedi.

DUYGULARINIZI PAYLAŞIN

Bu dönemleri atlatmak için kişinin diyetisyeninden ya da klinik psikologtan destek alması gerektiğinin altını çizen Yahşi, 'Etkili olabilecek çözüm, kişilerin duygularını kendilerine yakın hissettikleri kişilerle paylaşmasıdır. Onlardan manevi anlamda destek olmalarını isteyebilirler. Yiyecekle olan mesafesini ayarlamada çevresindeki insanların duyarlılığı, bu problemi aşmada kişiye yardım edecektir. Ayrıca kişi bayramdan önce diyetisyeniyle neyi ne kadar yiyebileceğini, limitleri aşarsa ne yapması gerektiğini konuşmalıdır. Hiçbir diyet çok yasakçı değildir" açıklamasında bulundu.