BDDK, Bank Asya’ya el koydu!

BDDK, Asya Katılım Bankası’nın (Bank Asya) temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine karar verdi.

BDDK, Bank Asya’ya el koydu!
Milliyet'te yer alan habere göre BDDK tarafından yapılan açıklamada, Kurul’un 5411 sayılı Bankacılık  Kanunu kapsamında Bank Asya ile ilgili olarak yaptığı denetimlerin sonucu aktarıldı. Denetimler neticesinde, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim  yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların, katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu nedenle, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71’inci  maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince TMSF’ye devredilmesine karar verilmiştir.”

Kontrol altındaydı

BDDK, 4 Şubat 2015 tarihinde, Bank Asya’nın yüzde 63’ünün TMSF’ye devrine karar vermişti. Böylece bankada kontrol TMSF yönetimine geçti. BDDK, ortaklardan istenilen “niteliğe ilişkin belgeler”in Kurum’a ulaştırılmadığı gerekçesiyle bu kararı verdiğini bildirmişti. Bank Asya’ya bankanın içine düştüğü mali sıkıntı yüzünden değil, ortaklık yapısındaki niteliğe ilişkin belgelerin bulunmaması gerekçe gösterilerek el konuldu.

Banka, TMSF kontrolünde faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyordu.

Bank Asya 1996 yılında Türkiye’nin 6. faizsiz bankası olarak faaliyetlerine başladı. 2005 yılında Asya Katılım Bankası adını alarak sektördeki faaliyetlerini sürdürdü. Bank Asya’nın şube sayısı yaşanan olumsuz gelişmelerden önce 281’di. Bunların 100’e yakını birleştirme gerekçesiyle kapandı.