Beklenen 'zamlı maaş' yolda!..

Emeklilerin ve memurların Temmuz zammı pazartesi günü belli oluyor. 6 aylık enflasyon oranları; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını, memurların ve memur emeklilerinin de yüzde 4’lük artışa ilaveten alacağı farkı ortaya koyacak.

Beklenen 'zamlı maaş' yolda!..
Takvim'de yer alan habere göre yaklaşık 11.5 milyon emekli ve 3 milyonu aşkın memurun Temmuz zammı için geri sayım başladı. 3 Temmuz Pazartesi günü hem memurların hem de emeklilerin maaşlarında yaşanacak artış ortaya çıkacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklayacağı ilk 6 aylık enflasyon verileri ile; SSK ve Bağ- Kur emeklileri Temmuz zammının oranını, memurlar ve memur emeklileri de yüzde 4 zamlarına eklenecek farkı öğrenecek. İlk 6 aylık enflasyon (TÜFE) ne kadar çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı o kadar olacak. Örneğin; enflasyon tahminler doğrultusunda yüzde 6.48 çıkarsa, emeklilerin maaşına bu orandaki artış yansıtılacak. Memurlar ve memur emeklilerinde ise ilk 6 aylık enflasyon, alınacak farkı gösterecek. Yüzde 3'ü aşan kısım, enflasyon farkı olacak. İlk 6 aylık enflasyon yüzde 6.48 çıkarsa, maaşlara yüzde 4'lük zamma ilaveten yüzde 3.48 enflasyon farkı eklenecek.

YENİ PARALAR NE ZAMAN?

İlk 5 aylık enflasyonun yüzde 6.18 çıkması, zam oranlarının yüksek olacağını ortaya koydu. 5 ayda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 6.18 zam, memurlar ve memur emeklilerine yüzde 3.18 enflasyon farkı çıktı. Haziran ayı enflasyonuna göre bu oran artacak ya da azalacak. 3 Temmuz'da zam oranlarını öğrenecek SSK ve Bağ-Kur emeklileri, artışın yansıtıldığı aylıklarını ise ayın 16'sı ile 28'i arasında alacak. Memurların da zamlı aylıkları 15 Temmuz'da hesaplarına yatırılacak. Memur emeklileri ise Temmuz ayında almaları gereken maaşlarını erken ödeme ile Ramazan Bayramı öncesi cebine koydu. Ay içerisinde de çifte artışın getireceği fark ödenecek. Ödeme tarihi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından duyurulacak.

GÜNDEM İNTİBAK

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, promosyon verilmesi ve 30 yıl üzeri hizmet süresine denk gelen ikramiyelerin ödenmesinin emeklileri mutlu eden gelişmeler olduğunu vurgulayarak, "Prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanların, emekli oldukları tarihlere bakılmaksızın eşit aylığı alabilmeleri için intibak yapılmalıdır. Beklentimiz, 2000 sonrası için intibak uygulamasıdır" dedi.

220 BİN EMEKLİYE 1.1 MİLYAR TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Emekliler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, son 15 yılda en düşük emekli maaşlarına yüzde 400'e varan zamlar yaparak ekonomik ihtiyaçların azaltılmasını ve giderilmesini sağladıklarını anımsattı, "Emeklilerimizin enflasyona yenik düşmelerinin önüne geçtik" ifadelerini kullandı. Her bir emeklinin 300 ila 450 lira arasında promosyon alabilme imkanına kavuştuğunu belirten Müezzinoğlu, "Memur emeklilerimiz için ikramiye ödemelerindeki 30 yıl sınırını kaldırarak, 220 bin kişiye 1 milyar 100 bin lira ikramiye farkı ödedik" dedi.