Bel ağrısını önemseyin!..

Birçok kişinin en önemli sıkıntısı bel ağrıları, sanılanın aksine sadece fıtık işareti değildir. Kireçlenmeden kemik erimesine, hatta tümörlere kadar başka dertlerin habercisi olabilir.

Bel ağrısını önemseyin!..
Millet'te yer alan habere göre toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan biri bel fıtığıdır. Dayanılmaz ağrılar ve hareket kabiliyetine getirdiği kısıtlamalar nedeni ile kişiyi günlük yaşamın içine hapsedebilir. Bu problem günümüzde modern yöntemlerle tedavi edilebilirken, kulaktan dolma bilgiler ciddî sağlık sıkıntılarına zemin hazırlar.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tönge, genetik yapının, kilonun, mesleğin, yaşam tarzının, alışkanlıkların ve kazaların omurga rahatsızlıklarında önemli rol oynadığını belirtti.

Ayrıca aşırı kilo, ağır yükleri kaldırma, ani aynı zamanda ters hareketlerin disklerin yer değiştirmesine, yine sinire baskı ile fıtıklaşmaya zemin hazırlama durumuna dikkat çekti. Yaş ile birlikte disklerin yıpranabileceği bilgisini verdi. Bel ile ayaklarda ağrı, uyuşma hissedilebileceğini ancak her ağrı veya uyuşmanın bel fıtığı olmayabileceğini de bilhassa hatırlatarak ikaz etti.

Tavsiyelere kulak vermek lazım

- Fazla kilolar verilmeli, sigaradan uzak durulmalı, düzenli ve bilinçli egzersiz yapılmalı n Ağır yük kaldırmaktan kaçınmalı
- Sert veya tahta zemine yatılmamalı, ortopedik yataklar tercih edilmeli
- Bel çektirmek, kupa çekmek gibi yetkisiz kişilerce yapılan uygulamalardan kaçınmalı
- Ağrı, uyuşma, kuvvet kaybı var ve yatak istirahati ile bu şikâyetler ortadan kalkmıyor ise zaman kaybetmeden beyin cerrahına başvurmalı.


Zaman kaybında felç riski

Doğru teşhis için hekim uygun görürse MR çektirebilir. Bu işlem fıtık ile aynı şikâyetleri oluşturabilecek kist, kireçlenme, kemik erimesine bağlı omurga kırıkları, omurilik ve kemik tümörü gibi hastalıklar hakkında da bilgi verir. Ağrı ve kuvvet kaybı uzun sürerse sıkışan sinir görevini yapamaz hale gelir. İlgili adalelerde felç başlar. Yürüme güçlüğü ve dengesizlik oluşabilir. Ağrı önemsenmez ya da yanlış tedavilerle vakit kaybedilirse önce ağrının olduğu adale grubunda güç kaybı, sonrasında tam felç gelişebilir.
Konular Kadın / Bakım