Bembeyaz bir gülüş hayal değil

Bembeyaz, ışıl ışıl, sağlıklı bir gülüşün sırlarını anlatan Prof. Dr. Aslıhan Üşümez’ e göre dişlerinin renginden memnun olmayanlar için en uygun ve kolay teknik lazerle diş ağartma tekniği.

Bembeyaz bir gülüş hayal değil
Akşam'dan Arzu Akyol'un haberine göre dişlerinizin formunu beğeniyorsunuz ama renginden memnun değilsiniz. Daha beyaz, daha parlak dişlere, ışıl ışıl bir gülüşe kavuşmak istiyorsunuz. O halde Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez’e kulak verin.

DIŞ ETKENLER ÖNEMLİ

Yaşlanma etkilerinin yanı sıra, yıllar içinde tüketilen salçalı, soslu yiyecekler, çay, kahve, kola gibi içecekler ve sigara kullanımı gibi durumlar dişler üzerinde büyük etkiye sahip. Ayrıca, çocukluk döneminde alınan antibiyotiklere ve genetik özelliklere bağlı diş renklenmeleri de görülebiliyor. Ancak bu görünümden kurtulabilmek ve daha beyaz dişlere kavuşmak mümkün.

LAZERLİ BEYAZLATMA

Günümüzde sıklıkla kullanılan iki çeşit ağartma yöntemi var. Bunlardan ilki evde hastanın kendi kendine uyguladığı ‘home bleaching’ yöntemi. Hasta, hekim tarafından hazırlanan apareyin içine düşük bir yüzdeye sahip ağartıcı karbamid peroksit koyar ve önerilen süre (1-4 hafta arası) boyunca uygulamaya devam ediyor. Eğer hastanın vakti varsa bu yöntemi tercih edebilir. İkinci ağartma yöntemiyse kliniklerde profesyonel hekimler tarafından, uygulanan ‘office bleaching’. Bu yöntem daha etkili ve daha kısa sürede sonuç alınır. Diş yüzeyine, renkli bir yapıya sahip olan ağartıcı jel, diş etlerine ise işlem sırasında zarar görmemesi için koruyucu uygulanır. Daha sonra lazer ışınları ağartıcı jele tatbik edilir ve jelin aktive olması sağlanır. Bu işlemle diş, iki-üç tona kadar ağartılabilir. Uygulama süresini kısaltması ve işlem sırasında hem hekimi hem de hastayı rahatlatması nedeniyle lazerli ağartma işlemi en konforlu yöntem olarak görülür.

ÖMRÜ 2-3 YIL

Lazerli diş ağartma uygulamasının ömrü her kişide farklılık gösterebiliyor. Ancak genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, 2 ila 3 yıl arasında bir süreden bahsedilebilir. Fakat bu süre içerisinde çay, kahve, kola ve alkol gibi içeceklerin, salçalı ve soslu yiyeceklerin tüketilme miktarı büyük önem taşır. Bu tür ürünlerin tüketimine dikkat edilmesi ve ağız bakımının iyi yapılması durumunda bu sürenin uzayabileceği söylenebilir.