Benin’den FETÖ okullarına kilit!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim dostumuza düşman olana biz dost olmayız” diyen Benin Cumhurbaşkanı Talon’un, ülkesindeki 3 FETÖ okulunu kapatacağını açıkladı.

Benin’den FETÖ okullarına kilit!
Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Benin Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Patrice Talon’u  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladı. Ziyaret çerçevesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hedefi doğrultusunda 5 anlaşma imzalandı. Hem görüşmelerde hem de daha sonra yapılan ortak açıklamada ana Gündem maddesini FETÖ oluşturdu.

Erdoğan şunları kaydetti:

ZİYARETİNİZ MANİDAR: 15 Temmuz’da ülkemizde ordumuzun içerisine sızmış olan bir grup FETÖ terör örgütü mensubunun, asker kıyafetine bürünmüş böyle bir örgütün giriştikleri darbe olayının akamete uğratılmasının ardından bir devlet başkanı olarak, kaldı ki 8 ay önce bu göreve gelen bir devlet başkanı olarak, sizlerin bugün bizleri ziyaret etmesi manidardır.

SÜRECİ AŞMIŞ OLACAĞIZ: Şu anda 54 farklı Afrika ülkesinden yaklaşık 4 bin 500 öğrenci, gerek devletimizin gerek gönüllü kuruluşlarımızın desteğiyle eğitim alıyor. Benin’den de 87 öğrenci ülkemizde eğitim alıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayıyı daha da arttırma imkanımız var. İkili görüşmemizde kendisi şunu ifade etti; ‘FETÖ’nün bizde üç tane okulu var. Hemen bu okulları kapatacağım, bunları kamulaştıracağım’ Maarif Vakfımızla inşallah bunları birlikte çalıştırmak suretiyle bu süreci aşmış olacağız. Şu ifade bizler için çok çok anlamlı: ‘Bizim dostumuza düşman olana biz dost olmayız’ dediler.

İŞ ADAMLARINI GÖNDERECEĞİZ: Aramızdaki ticaret hacmi 90 milyon dolar. Bu tabi çok küçük bir ticaret hacmi. Benin ile Türkiye inşallah daha da ilerilere taşıyacaktır. İşadamlarımızı süratle Benin’e göndereceğiz. Karşılıklı adımlar atılabilir.

KARA GÜN DOSTLARI: Afrika’nın sorunlarına en iyi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından getirilebileceğine inanıyorum. Onların her daim yanlarında olacak yol arkadaşlarına, kara gün dostlarına ihtiyaçları olduğuna inanıyorum ve böyle bakıyorum.

54 ÜLKEDE 54 BÜYÜKELÇİ: Bu ziyarette 5 anlaşma imzalamış bulunuyoruz. Bu ziyaretle Türkiye Benin arasında çok farklı bir ilişki süreci başlayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı ile şunu özellikle paylaştım. 14 Yıl önce kadar önce göreve geldiğimizde bizim Afrika’daki büyükelçilik sayımız 12 idi, şu anda 39. Hedefimiz 54 ülkede 54 büyükelçiliği Afrika’da kurabilmektir.

‘Benin Türkiye’den çok şey öğrenecek’

Benin Cumhurbaşkanı Talon ise, “Sizi liderliğinizden dolayı tebrik etmek istiyorum. Sadece bir teşebbüsle kalmış olan vahim olayın da başarıya ulaşmamış olmasından dolayı memnuniyet duyduğumuzu söylemek istiyorum. Benin halkı olarak Türk halkı ve yetkililerine sonsuz olarak yanınızda olduğumuzu, istikrarsızlık ve terörizmle mücadelede sizinle dayanışma içinde olduğumuz söylemek istiyorum. Konuyla ilgili talepleriniz konusunda Benin’e güvenebilirsiniz” dedi. Benin’in Türkiye’den öğreneceği çok şey olduğunu belirten Talon, “Çünkü yükselişte olan bir güç Türkiye. Benin, Türkiye ile yapacağı işbirliğinden çok şey kazanacaktır” dedi.

‘Tüm ülkelere ilham kaynağı’

Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, Anıtkabir’i ziyaret etti, Atatürk’ün eserinin tüm ülkelere daima ilham kaynağı olacağını belirtti. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın eşliğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Cumhurbaşkanı Talon, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Talon, deftere, “Benin halkı adına, modern Türkiye’nin kurucusu ve birinci Cumhurbaşkanı Saygıdeğer Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri önünde saygıyla eğiliyorum. Ülkesinin kurtuluşu, güçlü, saygı duyulan ve birliğin hakim olduğu bir devletin inşası için hayatı boyunca mücadele etti. Eseri, tüm ülkelere daima ilham kaynağı olacaktır” diye yazdı.

Talon’un ikinci durağı TBMM oldu. Konuk Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüştü. Meclis Mermerli Salon’da gerçekleşen görüşme, gazetecilerin görüntü almasının ardından, basına kapalı devam etti.