Beştepe’de erkler zirvesi

AK Parti ile MHP arasında ittifak için ilk temas dün Meclis’te gerçekleşti. İki partinin yetkilileri TBMM Genel Sekreterliği Toplantı Salonu’nda bir araya geldi.

Beştepe’de erkler zirvesi
Yeni Şafak'ın haberine göre toplantıya AK Parti’den Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, MHP’den ise Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ile İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu katıldı. Toplantı girişinde açıklama yapılmadı. Görüntü alınmasının ardından komisyon çalışmalarını basına kapalı sürdürdü.

İKİNCİ TOPLANTI SALI GÜNÜ

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan AK Parti Heyeti Başkanı Mustafa Şentop, “7 Ağustos Yenikapı ruhu anlayışıyla milletimiz bir araya gelmişti. Bunun devamı olarak MHP ile AK Parti olarak cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarından birini gerçekleştirdik 16 Nisan’da MHP ile birlikte ortak yürüyüşün, bugüne ve geleceğe dair milli duruşu ortaya koyan bir kararlılığımız vardı. Bu birlikte duruşu somutlaştırmış olduk. Milli Mutabakat Komisyonu önümüzdeki dönemde de birlikte neler yapabileceğimizi konuşacağımız bir platform olacak. Seçim ittifakı meselesi seçim kanunlarında değişiklik olarak bir alt çalışmadır. Bu sadece onu kapsayan bir çalışma değil” dedi. Şentop ikinci toplantının salı günü yapılacağını söyledi.

MİLLİ MUTABAKAT KOMİSYONU

MHP’li Mustafa Kalaycı ise açıklamasında komisyonun adının “Milli Mutabakat Komisyonu” olduğunu söyledi. Kalaycı şunları dile getirdi: “Milli mutabakat komisyonunun ilk toplantısını gerçekleştirdik. Komisyonumuzun adı Milli Mutabakat Komisyonu. Komisyonumuz uyum yasalarını da görüşecek bir komisyon. Seçim ittifakı konusunda da zaten genel anlamda bir mutabakat var. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi milletimizin tercihidir, kararıdır. Milli mutamakat da milletimizin iradesidir, milletimizin kararıdır. Komisyon çalışmalarımızın ülkemize hayırlı sonuçlar getirmesini niyaz ediyorum.”

1 saat 40 dakika sürdü


Komisyonun ilk toplantısı planlandığı gibi 15.30’da başladı ve bir saat 40 dakika sürdü. AK Parti ve MHP’li üyeler toplantı yapılacak salona birlikte girdiler. Komisyon üyeleri yanında getirdikleri siyah çantalar dikkat çekti. Toplantı esnasında komisyon üyelerine kuru pasta ve çay ikram edildi. Toplantı sonrası basın mensuplarının tokalaşma pozu istemesi üzerine Mustafa Şentop, “Biz zaten hep beraberiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yasama, yürütme ve yargı organlarının temsilcileriyle yemekte bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen yemeğe TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Nuri Necipoğlu katıldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan da yemekte hazır bulundu.