Bin yıllık Viking kılıcı bulundu

Kuzey Avrupa ülkelerinden İzlanda'da kaz avına çıkan bir grup avcı, bin yıllık olduğu düşünülen bir Viking kılıcı buldu.

Bin yıllık Viking kılıcı bulundu
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre İzlanda'nın güneyinde Skaftárhreppur'da kaz avına çıkan bir grup avcı tek bir kaz bile yakalayamadı ancak tesadüf eseri Viking kılıcı buldu. Kılıç üzerinde yapılan incelemelere göre, onuncu yüzyıldan kalma olduğu sanılıyor.

Tarihi Kılıç, İzlanda Kültürel Miras Enstitüsü'ne teslim edildi.

Kılıcın bulunduğu bölgede, geçen yıl çok sert bir sel baskını yaşanmıştı. Taşan nehir sularının tarihi kılıcı ortaya çıkardığı tahmin ediliyor.

Kılıcı bulan Arni Björn Valdimarsson, "Kaz avlamaya geldik, ama Viking kılıcı bulduk" notuyla kılıcın fotoğrafını paylaştı.

Vikingler

İskandinavyalı korsan ve tüccar bir kavim olan Vikingler, yılın büyük kısmını denizlerde geçirmiş olan savaşçı bir halk. 8 ila 11'inci yüzyıllar arasında kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri ele geçiren Vikingler, Avrupa'da olumsuz bir şekilde anılıyor. Vikingleri kaba, ilkel, medeniyetten uzak bir kavim olarak betimleyen bu anlatan keşişlerin etkisiyle, Avrupalıların Viking kültürüne uzun süre kayıtsız kaldıkları anlaşılıyor. Göçebe ve savaşçı bir kavim olan Vikinglerin yazılı geleneği olmayışı, kültür izlerinin sürülmesini güçleştirdi. Yazılı kaynakların zayıflığına ve Batılı kaynaklardaki olumsuz Viking imajına karşılık, arkeolojik veriler, incelikli bir Viking maddi kültürünün varlığına işaret ediyor.