Binali Yıldırım: "G. Kore ile güzel işler yapabiliriz"

Başbakan Binali Yıldırım, resmi temaslarda bulunduğu Güney Kore’nin başkenti Seul’de, iş dünyasının temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Binali Yıldırım: "G. Kore ile güzel işler yapabiliriz"
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Yıldırım, Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin yarım asırdan fazla geçmişi olduğunu hatırlattı. Güney Kore’de 1950’de başlayan 1953’e kadar devam eden savaşta ve Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında verilen bağımsızlık mücadelesinde Türkiye’nin de yer aldığına dikkati çeken Yıldırım, iki ülke askerlerinin omuz omuza mücadele ettiğini belirtti. Yıldırım, “O günlerde başlayan dostluğumuz bu savaşın sonunda dostluktan öte kan kardeşliğine dönüşmüş oldu” ifadesini kullandı.

STRATEJİK ORTAKLIK VURGUSU

Türkiye ile Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin 60’ıncı yılının kutlandığını, bu vesileyle iki ülke arasında karşılıklı kültürel etkinliklerin yapıldığını dile getiren Yıldırım, “60’ıncı yılın Kore kültürüne göre özel anlamı var. Yeni bir dönemi ifade ediyor. Ümit ediyorum ki bu dönemden sonra Türkiye ile Kore arasındaki ilişki stratejik ortaklığa dönüşecek. Böylece her iki ülkenin geleceği, refahı için birlikte büyük işlere, büyük projelere imza atmış olacaksınız” diye konuştu.

'YAPILACAK ÇOK İŞ VAR'

Asya’nın doğu ucunu Kore Cumhuriyeti’nin, batı ucunu ise Türkiye’nin tuttuğunu söyleyen Yıldırım, “Dolayısıyla Asya emniyette. Bir tarafta Kore, bir tarafta Türkiye, arada muazzam medeniyetler, ülkeler var. Buralara yönelik yapılacak çok da işler var. Kore ve Türk firmaları sadece Kore ve Türkiye’de değil, ait oldukları coğrafyada birlikte ciddi projelere imza atabilir, güzel işler ortaya çıkarabilir” değerlenmesinde bulundu.

BAŞARILABİLECEK HEDEF

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkilere de değinerek, iki ülke arasındaki dostluğu ve tarihi bağları çok önemsediklerini ifade etti. Yıldırım, “Geldiğimiz noktada ticaret, ekonomi, yatırımlar iki ülkenin potansiyelini yansıtıyor mu, diye düşündüğümüzde, ne yazık ki buna ‘evet’ demek mümkün değil. Topu topu 7 milyar doların altında bir ticaret hacmine sahibiz. Hem miktar olarak bu çok düşük hem de burada denge de bozulmuş vaziyette. İki ülkenin nüfusunu topladığımızda 130 milyonu geçiyor, 10-15 milyar dolar karşılıklı ticaret kolaylıkla başarılabilecek bir hedeftir” dedi.

Şehitlere dua

Başbakan Yıldırım, Güney Kore’deki resmi temaslarının ilk durağında Busan kentindeki Türk Şehitliği'ni ziyaret etti. Aralarında Erzincan’ın da bulunduğu farklı illerden şehitlerin kabirlerini ziyaret eden Yıldırım, 68 yıl önce 5 Aralık günü şehit düşen Er Mustafa Nazlı’nın mezarı başında dua etti.

Şehidin mezarına bırakılan beyaz karanfil dikkati çekti. Ziyarette yer alan Kore Şehidi Piyade Astsubay Başçavuş Süleyman Eryürek’in oğlu Ergün Eryürek, Başbakan Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım ile babasının mezarı başında dua etti. Başbakan Yıldırım, Kore Savaşı’nda hayatını kaybeden 40 bin 896 Birleşmiş Milletler Çokuluslu Gücü askerinin isimlerinin yazılı olduğu Anma Duvarı’nı da ziyaret etti.

Tören sırasında şehitler için Kuran-ı Kerim de okundu. Ziyaretin sonunda BM Anıtsal Mezarlığı Anı Salonu’na geçen Yıldırım, BM birliklerinin savaş sırasında çekilen fotoğraflarının ve özel eşyalarının yer aldığı salonda incelemelerde bulundu.