Binali Yıldırım: "İstanbul isteyecek biz yapacağız"

AK Parti İstanbul adayı Binali Yıldırım, yeni vizyon ve hizmet dönemini ‘Endüstri 4.0’ kavramından ilhamla ‘İstanbul 4.0’ olarak niteledi.

Binali Yıldırım: "İstanbul isteyecek biz yapacağız"
Yeni Şafak Gazetesi'nden İbrahim Karagül'ün haberine göre TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, medya temsilcileriyle Cemile Sultan Korusu'nda kahvaltıda biraraya geldi. Burada bir konuşma yapan Yıldırım, gazetecilerin sorularını cevapladı:

"Partimiz karar verdi. İstanbul'da bu yarışta bulunmamızı istedi bizden. 'Başımız, gözümüz üstüne' dedik, böyle bir yola girdik. Projelerimizi anlatacağız daha az konuşacak, daha fazla dinleyeceğiz. Gözlerimiz açık, kulaklarımız delik İstanbul'u dinleyeceğiz. İstanbul'un gören gözü, işiten kulağı, düşünen aklı ve hisseden kalbi olmaya devam edeceğiz. 31 Mart seçimlerinde sonuç ne olursa olsun, İstanbul kazansın istiyoruz, ülkemiz kazansın istiyoruz.

YENİ DÖNEMİN İLK DURAĞI 2023

Bu seçimlerin bir genel seçim havasına dönüştürülmesi, bir referanduma dönüştürülmesi İstanbul'a iyilik değildir. İstanbul'un konularının, dünya şehrinin konularının güme gitmesi beni çok üzer. Mecbur kalmadıkça bu alan dışındaki konularda çok fazla mesai harcamayacağım. Ümit ederim ki diğer partiler de veya diğer ittifak da bu hassasiyeti gösterir. Bunun şüphesiz en büyük faydası, bu güzel şehre olacaktır. İstanbul yerel yönetiminde 25 yıllık bir geçmişimiz var. Günahıyla, sevabıyla çeyrek asrın sorumlusu biziz. Şimdi 31 Mart seçimleriyle beraber yeni bir dönemin belki bir 25 yıl daha sürecek yeni bir dönemin kapılarını aralamayı hedefliyoruz. Bu, yeni dönemin ilk durağı Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü 2023'tür.

TAM ZAMANLI MESAİYE BAŞLADIM

İstanbul'da 'sorun nedir' diye sordurdum. İstisnasız bütün ilçelerde ulaşım ve trafik en önce telaffuz edilen sorun. İstanbul'un trafik sorununu yüzde 100 çözerim diyene inanmayın. Biz çekilebilir, katlanılabilir düzeye getireceğiz. Sürekli akış olacak durmayacak. Bir de nüfus yoğunluğu, kalabalık tarzında bir değerlendirme var. İstanbul'da tam zamanlı olarak mesaiye başladık.

İSTANBUL 4.0 DÖNEMİ

Dünya değişiyor, İstanbul değişiyor, dolayısıyla sorunların şekli de değişti. Önceden çöp, susuzluk, hava kirliliği, sokaklarda çamur konuşuluyordu. Biz buna İstanbul 1.0 hizmet versiyonu diyoruz. İstanbul'da 1.0 versiyon sorunlar dönemi geride kaldı. Şimdi İstanbul'da, İstanbul 4.0 dönemi başladı. Hani endüstri 4.0 diye bir şey var ya. Her şeyin bilgi, iletişim teknolojileriyle test edildiği ve yaşandığı bir dönemden bahsediyoruz. Dolayısıyla İstanbul'un yeni vizyonu, yeni hizmet dönemi de bir şekilde 'Endüstri 4.0'a benzer. Bunu 'İstanbul 4.0' olarak kabul edebiliriz.

TÜRKİYE'DE YAPTIK BURADA DA YAPARIZ

İstanbullular, daha ulaşılabilir, erişilebilir, havası ve doğası daha temiz, yeşil alanı çok daha fazla, gençler ve çocuklar için doya doya yaşayacakları, hayallerini ve beklentilerini karşılayacak altı yapı ve imkanların olduğu sosyal kültürel faaliyetlerin yoğun bir şekilde devam ettiği bir şehir arzu ediyorlar. Biz de ne yapacağız? İstanbullu isteyecek, biz yapacağız. Türkiye'de bunu yaptık, İstanbul'da da aynısını yapacağız. Ortak paydamız, İstanbul."

Raylı sistemde geç kalmışız


Yıldırım, "Raylı sistemde geç kalmışız. İngilizlerle birlikte başlamışız (Beyoğlu Tünel) sonra durmuşuz. Tayyip Erdoğan canlandırdı. O geldiğinde 5 kilometreydi. Son projelerin tamamlanmasıyla 450 kilometrenin üzerine çıkacak. Şimdi toplam ulaşımda payı yüzde 19’ken bitince yüzde 48’e çıkacak. Park problemimiz olmayacak. Bunlar için 55 milyar lira lazım. Doğru proje varsa para bulunur" dedi.

Çok rahat çalışacağım

İstanbul'un tüm meselelerini çok iyi bildiklerini ve gerekli fotoğrafı çektiklerini, bu sorunların başında ise trafiğin geldiğini vurgulayan Yıldırım, hem kampanya boyunca hem de seçilmesi halinde çok rahat çalışacaklarını ve önemli icraatlara imza atacaklarını ifade etti. Yıldırım, "Çok rahat çalışacağız. Çünkü bu sıralardan geçmiş bir Cumhurbaşkanımız var. Dolayısıyla İstanbul’u en iyi bilen Cumhurbaşkanımız ve 40 yıllık yol arkadaşım ile çalışacağım. Bunu büyük bir sorun olarak görmüyorum. Fikir ayrılığı konusuna gelince; bizde fikir ayrılığı olur ama sonunda bir lider var" diye konuştu.

Müsamahakar olmayacağız

Kentsel dönüşüm konusundaki soruları da cevaplayan Yıldırım, "Kırmızı çizgiler çiziyoruz. Bunlar tamam da bunların acaba Bahçelievler'e, Kağıthane’ye, Beylikdüzü’ne, Tuzla’ya yansıması nedir? Bunların mikro çalışmaları mevcut değil. Deprem ile ilgili çalışmaları yenileyeyim ama yerin altında sorun varsa ne olacak? Hem para hem emek boşa gitti. Hem de insanlar yine güvende değil. Bir kere bu yapılacak. Deprem ile ilgili dönüşümde hiç müsamahakar olmayacağız. Vatandaş karşı da çıksa yapacağız. Bizim olmazsa olmazımız. Belediye başkanı olsam, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündeminin en önemli konusu imar plan tadilatı olamayacak. Bugün meclislerin gündeminin yüzde 75'i bunlar. Burada açıklıyorum: İmar komisyon fonksiyon değişiklikleri olmayacak. Bütün yanlışlar buradan" dedi.

Hukuki sorun teşkil etmiyor

Hem Meclis Başkanı olması hem de aday olmasına ilişkin spekülasyonlara kanunları örnek göstererek cevap veren Yıldırım, “Buralara bakıldığı zaman çok açık bir şekilde bugün bizim durumun, hukuki bir durum, hukuki bir sorun teşkil etmediği ortadadır. Hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz. Hukuk yoksa etik devreye girer. Yüksek Seçim Kurulu, ‘Şöyle yapar, böyle yapar’ gibi varsayımlarla hüküm tesis edilmez. Günü gelince hep beraber göreceğiz” dedi. Yıldırım, istifa edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya, “Milletvekili seçimlerine gidilirken bir vekilin istifa etme ihtiyacı yoksa ve TBMM üyesi olarak kampanyalara katılıyorsa, belediye seçimlerine giderken aynısını yapmasını yadırgamak, kabul etmemek ne hukuki ne de adil bir değerlendirme olabilir. TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmeme konusundaki kararlılığımda değişiklik yok” cevabını verdi.

Norveç kadar öğrencisi var

İstanbul'un genç bir şehir olduğunu vurgulayan Yıldırım, "15 milyon 253 bin insanın yaşadığı İstanbul nüfusunun yüzde 45'i, 30 yaşının altında. 206 üniversitenin 61'i İstanbul'da. Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yüzde 11,5'i İstanbul'da. Bu anlamda da İstanbul, bir üniversite şehri, bir eğitim şehri. Okulu, okul öncesi eğitimle ilk, orta, liseyi birlikte düşündüğümüzde 3 milyon öğrencisi olan bir şehirden bahsediyoruz. Buna 853 bin üniversite öğrencisini koyduğumuz zaman 4 milyona yakın öğrenciye sahip bir şehir İstanbul. Norveç'in nüfusu kadar öğrencimiz var" dedi.

Dünyadan da 10 binlerce öğrencinin İstanbul'da üniversitelerde eğitim gördüğünü belirten Yıldırım, ithalat ve ihracatın bir arada olmak üzere dış ticaretin yüzde 56'sını İstanbul'un gerçekleştirdiğini dile getirerek, Türkiye'nin ekonomi açısından da kalbi niteliğinde bir şehir olduğunu aktardı. Yıldırım, İstanbul olmasa Türkiye'nin lokomotifsiz bir katara dönüşeceğini dile getirerek, "140 ülkeden daha büyük bir ekonomiye sahip İstanbul, aynı zamanda sanatın, sinemanın, edebiyatın da merkezidir" dedi.