Bozdağ’dan ‘müftülerin nikah kıyması’ tartışmalarına yanıt

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesiyle resmi nikahlı evliliklerin sayısının artacağını ve böylece evliliklerde kadının hukukunun korunacağını söyledi.

Bozdağ’dan ‘müftülerin nikah kıyması’ tartışmalarına yanıt
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Bozdağ, “Değişiklik, vatandaşımıza resmi nikah kıyanlara ilaveten yeni seçenekler sunarak resmi nikahı teşvik etmekte ve kolaylaştırmaktadır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda yer verilen, il ve ilçe müftülerinin de evlendirme memurları arasına eklenmesine ilişkin düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kanun tasarısının, evlenme ehliyeti, evlenme engellerini ve evlendirme memuru tanımını değiştirmediğini söyledi.

MÜFTÜLER EKLENDİ

“Evlendirme memuru, belediyesi bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işlerde görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri, nüfus müdürlükleri ve dış temsilciliklere, evlendirme yetkisi ve görevi verebilir.” görüşüne yer veren Bozdağ, kanun tasarısındaki değişikliğin, bakanlığın evlendirme yetkisi ve görevi verecekleri arasına “İl ve ilçe müftülüklerinin” eklenmesi olduğuna işaret etti.

SEÇENEK SUNULDU

Bozdağ, şu değerlendirmeyi yaptı: “Değişiklik, vatandaşımıza resmi nikah kıyanlara ilaveten yeni seçenekler sunarak resmi nikahı teşvik etmekte ve kolaylaştırmaktadır. Düzenleme, resmi nikahı kolaylaştıracak, resmi nikah işlemlerini hızlandıracak ve bu suretle kadınların evlilikteki hukukunu koruyacaktır. Değişiklik, hiçbir kimseyi il ve ilçe müftülüklerinde resmi nikah kıymaya zorlamamaktadır, sadece vatandaşımıza ilave seçenekler sunmaktadır.”

LAİKLİĞİN GEREĞİ


Bozdağ, şöyle devam etti: “İsteyen, belediyesi olan yerde belediye başkanına veya belediye başkanının bu işlerle görevlendireceği memura ya da köyde muhtara nikah kıydırabileceği gibi isteyen, bakanlığın evlendirme yetkisi ve görevi verdiği il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine veya nüfus müdürlüklerine, dış temsilciliklere ya da il ve ilçe müftülüklerine de resmi nikah kıydırabileceklerdir.”

Resmi nikahlı evlilik artacak


Bozdağ, “Toplumu böler, diyenler, dün başörtüsü yasağını da aynı sakat mantıkla savunuyordu. Şimdi başörtüsü serbest, peki toplum bölündü mü? Hayır. İl ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kıyma yetki ve görevi verilmesi, resmi nikahlı evlilikleri azaltmaz, aksine teşvik eder ve de artırır. Demokratik hukuk devletinin tam da gereği bir değişikliği, ideolojik saplantılarımıza ve körlüklerimize ve önyargılarımıza kurban etmeyelim” dedi.