Can Bonomo 'şair' olarak ölmek istiyor!

"Bu dünyadaki nihai amacım bir şair olarak ölmek. Şiirle olan mesaimin 10 bin saatini doldurduğum sıralar bana şair deniyorsa, bundan büyük mutluluk duyacağım..."

Can Bonomo 'şair' olarak ölmek istiyor!
Can Bonomo'nun Esquire'de yayınlanan röportajı...

Radyoculuk ve sunuculuğun yanı sıra '+18' adlı dizide oyuncu olarak dikkat çektiniz. Ardından da bir şarkı yazarı ve yorumcu olarak başarıyı yakaladınız. Kariyer hedefinize ulaştınız mı?

Sanatsal bir yapı inşa edilirken en önemli malzemenin ilham olduğu zannedilir ama başarılı olmanın ana malzemesi disiplindir. Ben sanatın birkaç farklı dalında kendimce işler icra etmek için çok çalışıyorum. Disiplinli bir şekilde çalışırsanız, mükemmel denen şeyi yıldızların arasında parlarken görebilirsiniz. Kariyer planım hemen hemen dilediğim istikamette gidiyor. Bu dünyada zamanımı doldurmadan insanlar bana şair demeye başlamışsa, görevim tamamlanmış demektir.

KEMİK KİTLEMİZ KALABALIKLAŞTI

Şarkılarınıza 'İstanbul müziği' diyorsunuz. Şarkılarınızla İstanbul arasındaki en büyük benzerlikler ve farklar neler?

Şarkılarımız hem İstanbul'da çalınan enstrümanları barındırıyor, hem de İstanbul'a benziyordu. Böylece müziğimize 'İstanbul müziği' adını verdik.

'Eurovision' birçok ismin kariyerinde yaralar açmıştır. Ama sizin hem geniş kitlelerce algınızı geliştirdi, hem de derdinizi daha iyi anlatmanıza vesile oldu sanki...
Eurovision'dan önce alternatif müzik yapan underground bir oluşumduk. Toprağın altından gün yüzüne çıktığımız zaman bizi milyonlar karşıladı. Soru şuydu: 'Milyonlara müzik yapmak istiyor muyuz?' Milyonlara yapılan müziğin Türkiye'deki karşılığı pop müziktir; içgüdüsel olarak yapmadık. Önce kameralar, sonra insanlar ana gemiyi yavaş yavaş terk etmeye başladı. Biz de nihayet yeraltına geri döndüğümüzde bıraktığımız kemik kitlenin daha da kalabalıklaştığını gördük.

Kendinize şair demekten imtina ediyorsun. 'Delirmek Belirmektir' adlı kitabınız şiirle ilgili meselenizi çözdü mü?
Bu dünyadaki nihai amacım bir şair olarak ölmek. Okuduğum bir kitapta 'Bir işte çok iyi olmak istiyorsanız, o işi 10 bin saat yapmanız gerekir' yazıyordu. Şiirle olan mesaimin 10 bin saatini doldurduğum sıralar bana şair deniyorsa, bundan büyük mutluluk duyacağım. 'Delirmek Belirmektir' isimli kitabım, insanlarda çok büyük bir ilgi uyandırdı. En çok okunan ikinci şiir kitabı seçilirken birinci kitabın yazarı, editörüm ve ustam şair Küçük İskender'di. Açık ara hayatımda başardığım en güzel şeylerden biriydi bu.

Oyunculukla ilgili hedefler koymuyor musunuz kendinize?
"Üçüncü albümümü çıkarana kadar oyunculuk yapmayı düşünmüyorum" demiştim. Albüm çıkalı yaklaşık üç ay oldu. Bir anda hayatımda almadığım kadar çok oyunculuk teklifi almaya başladım. Hayattan bir beklentiniz varsa ve karşılığını çalışarak ödüyorsanız, hızlı cevap alırsınız. Henüz içime sinen bir iş karşıma çıkmadı.

Son albümünüz 'Bulunmam Gerek', sound ve şarkılar açısından en olgun albümünüz. Bu size yetiyor mu?
'Oldum' demek, 'Durdum' demektir. Hayatımın hiçbir evresinde yapacağım hiçbir işi yeterli bulacağımı düşünmüyorum. Bu beni daha fazla çalışmaya, daha çok düşünmeye ve sonucunda da daha çok üretmeye itecektir. 'Bulunmam Gerek'. benim kuvvetli diyebileceğim bir albüm oldu. 
Konular Röportaj