'Çay kanseri tetikliyor' iddiası!..

Çay tiryakilerini üzecek haber! Prof. Dr. Elbeyi, yemek borusu kanserinin önemli bir nedeninin de sıcak içilen çay olduğunu söyledi.

'Çay kanseri tetikliyor' iddiası!..
Akşam'dan Berda Özdiktaş'ın haberine göre yemek borusu hastalıkları ve kanserinin Türkiye için birinci sırada bir hastalık olmamasına rağmen sağlık sorunu açısından önemli olduğunu  söyleyen Prof. Dr. Levent Elbeyi, “Yemek borusu kanseri bölgesel özellikler taşıyor. Doğu bölgesinde daha çok görülüyor. Bunun en büyük nedeni sıcak içilen çay. Tabi ki tek suçlu çaydır diyemeyiz ancak yemek borusu kanserleri için bildiğimiz bir şey varki oda yeme içme alışkanlıkları bu kanseri tetikliyor” dedi.

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği’nin (TGCD) düzenlediği 8’inci Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi’nde konuşan TÜRK Göğüs Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyi, yemek borusu kanserinin doğu bölgelerinde sık görüldüğünü belirterek, "Çay bunun bir nedeni" diyor.

Tedavi meşakkatli

Akciğer kanserine göre bu hastalığının tedavisinin daha zor ve meşakkatli olduğunu belirten Prof. Dr. Elbeyi, yemek borusu kanserine neden olan net bir yeme alışkanlığı için konuşmanın mümkün olmadığını kaydederek, çok sıcak yeme, çok acı yemenin bazı sorunlar yarattığını söyledi.

Yutma güçlüğü en büyük belirti

- En sık görülen belirti yutma güçlüğüdür. Yutulan gıdaların yemek borusundan geçerken takılması, önce katı gıdalarda, zaman içinde sıvı gıdaların alımında da güçlük çekilmesi.
- Kusma veya yutulan gıdaların ağza geri gelmesi. 
- Yutkunma sırasında ağrı.
- Üst karın veya göğüs bölgesinde yanma hissi.
- Tükürük salgısının artması.
- Kilo kaybı.
- Ses kısıklığı, öksürük.