Çay ve kahve kemiklerin düşmanı!

Ülkemizde oldukça sık görülen ve halk arasında "kemik erimesi" olarak bilinen osteoporoz, kemik dokusundaki yoğunluğun veya kitlenin azalması anlamına geliyor ki bunun sonucunda kemikler daha zayıf ve kırılgan oluyor.

Çay ve kahve kemiklerin düşmanı!
Yeni Asır'da yer alan habere göre hastalık sinsi sinsi gelişiyor ve kemiklerin giderek güçsüzleşmesi hissedilmiyor. En ciddi sonucu ise kalça, omurga ve el bileğinde kırıklara yol açabilmesi. Oysa osteoporoz önlemler alındığı takdirde gelişmesi engellenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık. Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Türkçapar, kemikleri güçlendirmenin püf noktalarını şöyle sıralıyor:

* İki bardak süt, iki kibrit kutusu peynir
Osteoporozla baş etmenin olmazsa olmaz şartı, vücudunuzun ihtiyacı olan kalsiyumu mutlaka almak. Kalsiyum için en iyi kaynak ise süt ve süt ürünleri. Günde 2 bardak süt veya yoğurt ile 2 kibrit kutusu kadar peynir yemeye özen gösterin.

* Her gün 15 dakika güneş
Güçlü kemikler için D vitamini şart. En önemli kaynağı ise güneş ışınları. Güçlü kemikler için her gün, güneş ışınlarının yeryüzüne dik gelmediği saatlerde 15 dakika güneşlenin.

* Protein şart
Yeterli protein tüketmek kemik sağlığı için çok önemli. Günlük protein alımı kronik böbrek hastasında günde 30 gram ile sınırlı iken, sağlıklı bir kişide bu miktar 200 grama kadar çıkıyor.

* Tuz azaltılmalı
Çok fazla tuz içeren yemek tüketmek, vücudun kalsiyum kaybına, dolayısıyla kemik kaybına yol açıyor. Bu nedenle tuz alımını olabildiğince azaltılması gerekiyor.

* Çaya ve kahveye dikkat
Kahve, çay ve sodalı içecekler kafein içeriyor. Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir madde. Dolayısıyla günde 3 bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin.

* Alkolden uzak durulmalı
Alkolün fazla tüketimi de kemik kaybına neden oluyor. Dolayısıyla alkol tüketimi günlük 2-3 kadehten daha fazla olmamalı. Sigara da osteoporoza yatkınlık sağlıyor.

* Dans edin, ip atlayın
Dans, aerobik, yürüme, koşma, ip atlama, merdiven çıkma gibi vücuda ağırlık bindiren egzersizler hem osteoporozdan korunmada hem de tedavisinde çok önemli.

* Bol bol meyve sebze
Sebze ve meyveler; magnezyum, potasyum, C ve K vitamini açısından zengindir. Kemik sağlığında, kalsiyum ve D vitamininin yanı sıra bunlar da kemik mineralizasyona katkı sağlıyor.

* Aşırı zayıflık iyi değil
Aşırı zayıflıkla birlikte cilt altı yağ kitlesinin azalması, östrojen seviyesinde de azalmaya neden olarak osteoporozu tetikliyor.

* Posa tüketimi sınırlandırılmalı
Posalı gıdalar fazla miktarda fitat içeriyor ve bu da kalsiyum emilimini engelliyor. Örneğin sütle birlikte buğday kepeği alındığında, sütteki kalsiyumun ancak yüzde 10'i emiliyor.