Çelik: "Yaptığım her şeyden tövbe ettim"

İlk albümünden bu yana onlarca hit şarkıya imza atan Türk Pop Müziği’nin efsane ismi Çelik Erişçi, sürpriz teklisi “Tövbe Ettim” ile yaza “merhaba” diyor.

Çelik: "Yaptığım her şeyden tövbe ettim"
Akşam Gazetesi'nden Mehmet Emin Demirezen'in röportajı...

“Tövbe Ettim” yeni bir hit Çelik şarkısı olma iddiasıyla mı yoksa içinizden geleni paylaşmak istediğiniz olduğu için mi yapıldı?


Benim bütün şarkılarım hit! Her biri yaşanmış ya da hayal edilmiş ya da özlem duyulan ve iyi güzel doğru içeren Anadolu toprağının değişmez melodileri. Şarkılarımın ilk yayınlandığı yıllarda yapımcıların düşünceleri; “Bu şarkılar hit değil” şeklindeydi. Şimdi ise bu şarkıların klipsiz olanları bile efsaneler arasına girdi. Bu konuda mütevazı olmayı kendi kişiliğime hakaret olarak görüyorum! ‘Meyhaneci’,  ‘Dilberim’ ya da ‘Benimle Kal’ klasik şarkılar arasına girdi. Benim şarkılarım kendi yaşadığım duygular, deneyimler ve tecrübelerimden oluşuyor. O yüzden yıllar sonra da söylenebiliyor. Yeni şarkım da böyle…

‘İyi Günde, Kötü Günde’ albümünüz gibi bu yıl da yepyeni bir projeyle dinleyici karşısına çıktınız. Bu durumu 90’lardaki birçok ismin aksine hâlâ “üretiyor” ve “anlatacak hikâyeniz” olduğunuza bağlayabilir miyiz?

Üretmekten daha çok üretebiliyor olduğumuzun farkına varılması hoşuma gitti. Önce bunun için teşekkür etmek isterim. Bizim sektörümüzü ayakta tutan şey üretimdir.Anlatacak çok şey var da denilebilir. Ama ben “paylaşacak çok şey var” demeyi ve paylaşmayı daha çok seviyorum. Ve tabii ki paylaşabileceğim en büyük kazancım şarkılarım. Hâlâ tüm eski şarkılarımın da dinleniyor olması ise kıvanç duyulacak bir durum benim için.

Şarkının sözü, müziği ve düzenlemeleri size ait... Biraz bize şarkının oluşum sürecinden söz eder misiniz?

“Söz-Müzik-Düzenleme: Çelik Erişçi”. Her albümde bunun yazılmasından büyük zevk alıyorum. Tüm kariyerim ve yayınlanan albümlerim bu cümle ile yapıldı! Şarkının hikâyesine gelince; aslında her aklıselim birisi içinde yaşadığımız ve hepimizin şahit olduğu bir süreçteki bir konuyu hemen tespit edebilir. O da şu ki; ben önce kendimi sorgulamalı kendime hükümler vermeli ve başkalarını yargılamamalıyım! Bu moda için olabilir, bir futbolcu ya da sanatçı için bile olabilir. Şarkımda buna emek verdim; yaşamadığım ve yapmadığım bir şeyi yazmadım. Bu yüzden tesirinden eminim!

Dinleyici “Tövbe Ettim”de nasıl bir Çelik bulacak?

Çelik’i bulmayacak! Tam tersi; kendini bulacak! Eğer bunca yıl bunu yapamasaydık şarkılarımızın hiçbir şansı olamazdı! Şarkıları söyleyenler yazılan duyguları kendilerinde hisseder ve yaşarlar. Ve böylece beni ya da şarkımı değil, sözlerimin onlardaki halini yaşarlar.

Tuz Gölü’nün eşsiz atmosferinde size eşlik eden dansçı ve müzisyenler eşliğinde klibiniz çekildi. Buna nasıl karar verdiniz?

Bu anlamda bir zorluk yaşadım. Şans mı kader mi bilemem! Bu mevsimde ateşlendim ve o tuz gölünün kurak doğasında, başıma bir şey gelmediği için seviniyorum. Çünkü Tuz Gölü çok zor bir iklim, inanılmaz bir doğa ve toprak parçası… Benim için eşsiz bir deneyimdi.

Klipte oldukça fit ve genç görünüyorsunuz…

Sanırım meslek aşkı ve ateşli hasta olmamın verdiği korkudan harcadığım gayrete bağlayacağım bu durumu. Ama hâlâ inanılmaz fazla bir kilom var ve kendimden çok şikâyetçiyim ve kime şikâyet edeceğimi de bilmiyorum.

Geçen yıl çıkardığınız ‘İyi Günde, Kötü Günde’ albümü sizin kariyerinizde nasıl bir yerde duruyor?

Doruk ve nirengi noktası… Bir şarkının her yerde herkes tarafından ezbere bilinir olması çok zor bir durumdur. Bir sosyal olaydır. ‘Hercai’, ‘Ateşteyim’, ‘Meyhaneci’ buna örnektir. ‘Yerlerdeyim’ isimli şarkımı her konserde denedik ve çok mutlu olacağımız bir geri dönüş aldık. Buna yapım firmam ve konserlerde şarkılarıma eşlik edenlerin hepsi şahittir. Akademik ve profesyonel kariyerimin bence en güzel zamanındayım.

Yaz şarkıları genelde yaz sonunda unutulur. Yaz hitlerine bakışınız nedir?

Ben duyguların mevsimi olduğuna inanmıyorum. Yani, sevgilimle el ele yürümek için ılık bir sonbahar akşamını bekleyemem! Dipleri görmek için kararmış bir havaya da ihtiyacım yok. Sanatçının doğaya tâbi olduğunu düşünmüyorum ve bunlar bir şehir efsanesi. Şarkı şarkıdır ve zamanı, mevsimi de yoktur. Sadece iyi şarkı ve iyi olmayan şarkı vardır.

YAPTIĞIM HER ŞEYDEN TÖVBE ETTİM

Çelik nelerden tövbe etti bugüne kadar?


Yaptığım nerede ise her şeyden; tüm doğru bildiklerimden ve iddialarımdan, kırdığım gönüllerden, kalplerden belki arkadaşlıklardan, duygulardan, evliliklerimden, duygularımdan, aile ve arkadaş ilişkilerimden, sorumluluklarımdan neredeyse her şeyden… Bunları yazarken arka arkaya dizilen sözcükler olarak okunacaklar biliyorum. Ama benim için hiç de öyle kolay olmadı bunlar! Bir pişmanlığın verdiği kalp yanıklığı ya da hüzün ile ağlamanın verdiği ruh halini anlatacak eser ya da şarkı yoktur bence, biz de bu noktada şarkılarımızla sadece geveliyoruz.
Konular Röportaj