Çerkes Ethem'in yeğeni suç duyurusunda bulundu!

Binlerce izleyici, tarihi gerçekleri çarpıtan sahneye sosyal medyada tepki göstermişti...

Çerkes Ethem'in yeğeni suç duyurusunda bulundu!
Sabah'tan Ömer Karahan'ın haberine göre Kanal D'de yayınlanan 'Vatanım Sensin' dizisinin geçen haftaki bölümünde yer alan bir sahne ortalığı karıştırdı.

Bu sahnede; Ufuk Bayraktar'ın canlandırdığı 'Dağıstanlı', İngiliz casusu olduğu ve vatanına ihanet ettiği için abisi 'Refik'i öldürdü. Çerkesler, bu sahnenin yayınlanmasının ardından diziye tepki yağdırdı.

Çünkü dizide anlatılan döneme bakıldığında; 'Dağıstanlı' karakterinin aslında Çerkes Ethem olduğu, öldürdüğü abisi 'Refik Bey'in de milletvekili Reşit Bey olduğu anlaşılıyor. Reşit Bey'in kızı ve Çerkes Ethem'in yeğeni olan 82 yaşındaki Güner Kuban, dizideki bu olayın ardından savcılığa şikayette bulundu.

Bodrum'da yaşayan ve ailesi hakkında 'Bir Vatan Aşkına-Çerkes Ethem ve Ailesinin Gerçek Öyküsü' adlı bir kitap yazan Güner Kuban, "Bize bunları yaşatanların burunlarından her şeyi fitil fitil getireceğim" dedi. Kuban; amcası Çerkes Ethem ve babası Reşit Bey'in, TBMM'nin 30 Mayıs 2016'da aldığı kararla vatan haini olmadıklarının ispatlandığını hatırlattı.

İşte Kuban'ın anlattıkları:

'İNGİLİZLER'İN KAPIYA BIRAKTIĞI TORBALARCA ALTINI GERİ ÇEVİRDİ'


"Doktor bir arkadaşım var... Benim yazdığım 'Bir Vatan Aşkına-Çerkes Ethem ve Ailesinin Gerçek Öyküsü' kitabını defalarca okumuş biri... Dizideki bu sahneyi gördüğünde beyni arayıp "Kanal D'de şu anda amcan, babanı öldürüyor, bu olay doğru mu?" diye sordu. Düşünün artık bu entelektüel kadın bile böyle düşünürse, diziyi izleyen yüzbinlerce kişi Çerkes Ethem ve dizide İngiliz casusu olarak gösterilen babam Reşit Bey hakkında neler düşünür.

'TARİH BİLGİLERİ YOK MU?'

Birinci Meclis'te ve TBMM'de milletvekili olan babam Reşit Bey, Mustafa Kemal'in yalnız silah değil, sınıf ve sıra arkadaşıydı. Babam Yunanistan'da sürgündeyken bir gün eve başından kanlar akarak gelmiş. Bunu gören ev halkı telaşlanarak ne olduğunu sormuş. Babam da Mustafa Kemal aleyhinde konuşanlarla kavga ettiğini anlatmış. Maddi ve manevi açıdan müşkül durumdayken, İngilizler'in kapıya bıraktığı torbalarca altını da kabul etmemişti. Çünkü İngilizler'in isteği; Türkiye ile Rusya arasında, Çerkes Kardeşler'in yönetiminde tampon bir devlet kurmaktı. Babam onlara çok kesin ve net bir yanıt vermiş: "Türkiye Cumhuriyeti'ni biz kurduk. Onun aleyhinde hiçbir oluşumun içinde yer almayız!"

Ben babamı ilk kez gördüğümde 16 yaşındaydım. Babam bana "Dünyanın neresinde nedensiz bir savaş görsen, arkasında mutlaka İngiliz parmağı vardır" demişti. Düşünün bu adam, yani babam Reşit Bey, bu dizide İngiliz casusu olduğu için kardeşi tarafından öldürülüyor! Senaristin, yönetmenin ve bunun yayınlanmasına müsaade edenlerin burnundan bunu hukuki yollarla fitil fitil getirmezsem bana da Güner demesinler!

Anadolu'yu ikinci vatanları olarak kabul etmiş ve onu canları pahasına korumuş olan milyonlarca Çerkes, dizideki bu durumu görünce ayağa kalktı. Burada sadece tarih çarpıtılmadı; aileme ve sadık Çerkes milletine de resmen hakaret edildi. Bu senaryo nasıl denetlemeden geçti ve ekrana yansıtıldı? Bunu denetlemesi gereken heyet neyle meşguldü acaba?

Yaşanan olayı ve tarihi bilen herkes ve bütün Çerkesler emindir ki, dizideki 'Dağıstanlı' karakteri Çerkes Ethem'dir. Amcamın, babamı güya vatan haini olduğu için öldürdüğü sahneyi yazanların ve çekenlerin hiç mi tarih bilgisi yok? Hiç mi vicdanları yok? Keşke bu durum yaşanmasaydı... Bu düzmece senaryodan ötürü sorumlular hakkında dava açıldı.

'ASIL İHANETİ, BU UYDURUK SENARYOYU YAZANLAR YAPTI'

TBMM 'nin 30 Mayıs 2016 tarihli kararıyla, Çerkes Ethem ve ailesinin hain olduğuna dair bir kararın asla çıkmadığı açıklandı. Asıl ihaneti; Çerkes Ethem'e, ailesine ve tüm Çerkeslere, bu uyduruk senaryo ve sahneyle iftira atan ve buna müsaade eden sorumlular yapmıştır.

Babam ve amcamın görünüşlerinin, dizideki karakterlerle taban tabana zıt olduğunu görüyorsunuz. Milli Eğitim Bakanlığı'na açtığımız davaya ek olarak, bu diziyle uğraşmamız da gerekiyor artık. Neyse ki bizim 'Bir Vatan Aşkına' adlı dizimiz nasıl olsa gerçekleri anlatacak."

Çerkes Ethem'in yeğeni suç duyurusunda bulundu!


ÇERKES REŞİT BEY KİMDİR?

Çerkes Reşit Bey, 1877 yılında doğdu. 1920'de kurulan ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Saruhan (Manisa) milletvekili oldu. Aynı dönemde önce abisi Çerkes Ethem hain ilan edildi. Ardından hain ilan edilen Çerkes Reşit Bey'in 1921'de milletvekilliği düşürüldü. Aynı günlerde Ankara İstiklal Mahkemesi tarafından idama mahkum edildi. Kararın ardından Yunanistan'a kaçmak zorunda kaldı. Daha sonra 150'likler listesine alınan Çerkes Reşit Bey, çok uzun yıllar Amman'da yaşamak durumunda kaldı. 1950'de Türkiye'ye dönen Reşit Bey, 1951'de yaşamını yitirdi.

TEPKİ ÇEKEN SAHNE

'Vatanım Sensin'
dizisinde İngiliz ajanı olarak gösterilen 'Refik', vatanı satmak için İngiliz ve Yunanlarla iş birliği yapıyor. Bunun için de kurduğu çetelerle Yunanlar'a karşı savaşan kardeşi Ethem'i yani dizideki adıyla 'Dağıstanlı'yı kandırmaya çalışıyor. Halit Ergenç'in canlandırdığı 'Binbaşı Cevdet' de, Ufuk Bayraktar'ın oynadığı 'Dağıstanlı'ya bir mektup yazarak abisi 'Refik'in vatan haini olduğunu söylüyor. O skandal sahnede; 'Dağıstanlı', abisini alnının ortasından vurarak öldürüyor.

Binlerce izleyici, tarihi gerçekleri çarpıtan bu sahneye sosyal medyada tepki gösterdi.