CHP, Fikri Sağlar için kararını verdi!

CHP Parti Meclisi (PM) dün, iktidara yakın bir gazeteye “tek adam” eleştirisi yaptığı açıklamalar nedeniyle Mersin Milletvekili Fikri Sağlar hakkında ...

CHP, Fikri Sağlar için kararını verdi!
Hürriyet'ten Rifat Başaran'ın haberine göre CHP PM, MYK’nın talebi üzerine Sağlar’ın “Tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle disipline sevkini” görüşmek için toplandı. Toplantı 6 saate yakın sürdü. Edinilen bilgiye göre, sert tartışmaların olduğu toplantıda açılış konuşmasını Kılıçdaroğlu yaptı.

SARAY DÜĞMEYE BASTI

Kılıçdaroğlu, “Biz herşeyi biliyoruz. Bu partiyi karıştırmak amacıyla Saraydan düğmeye basıldı, talimat verildi. Bunun üzerine bazı arkadaşlar bilinçli olarak, bazıları da bilinçsiz olarak bu projeye hizmet ediyor. Bu partiye, parti içi demokrasiyi getiren benim. Ama kimse kusura bakmasın bu partiyi korumak da benim görevim. Genel Başkan olmak isteyen varsa buyursun, hatta delegelerle buluşması için yardımcısı olurum kendi cebimden para verir salon tutarım. Ama hiç kimseye partiyi yıprattırmam” dedi.

SAĞLAR ILIMLI BAŞLADI

İki kez söz alarak kendisini savunan Sağlar, önce ılımlı bir konuşma yaparak, bazı ifadelerin kendisine ait olmadığını kaydetti ve “Kendimi savunamadan disiplin sürecinde buldum kendimi, haberi tekzip ediyorum” ifadesini kullandı. Sağlar’ın bu sözlerine karşın toplantıda tepkiler sürdü. Bazı üyeler “Sağlar için talep edilen ihraç cezasının çok ağır olduğunu” savunarak, “kınama” veya “uyarı” cezası olması gerektiğini söylediği. Bazı PM üyeleri de, “Sağlar, Genel Başkan’dan özür dilesin. Bu işi burada çözelim” önerisinde bulundu. Ancak Kılıçdaroğlu, “Partide disiplini hakim kılmak zorundayız. Kimse partinin üzerinde değil. MYK kararını verdi. Geriye dönüş olmaz bu oylama yapılacak” sözleriyle sert duruşunu koruduğu. Daha sonra tekrar söz alan Sağlar, “Benim söylemediğim sözler manşete çekildi. Ben böyle bir olaydan dolayı PM’yi topladığım için üzgünüm, böyle bir olay nedeniyle partinin gündemini meşgul ettiğim için üzgünüm” dedi.

CUMHURBAŞKANIN PARTİSİNE ÜYE OLDUĞU GÜN

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, “Bu süreçte, parti içi konuların konuşulması yanlış. Önemli bir ‘hayır’ var. Hepimizin ortak sorumluluğu ‘hayır’ı çoğaltmak, ‘hayır’ı azaltmak değildir. Partiyi Türkiye’nin gündemine bu şekilde getirmek doğru değil. Cumhurbaşkanı’nın partisine üye olduğu gün bu tür şeylerin yapılmasını yadırgıyorum. Bu tür şeyleri doğru bulmuyorum. Bu bütünlüğü koruyacağız. Parti içi eleştirileri kabul ediyorum, önerilerinize açığım ama bu tür yöntemler parti için de Türkiye için de ‘hayır’ için de doğru olmamıştır. Erdoğan’ın partiye üyeliği tartışılmıyor böyle bir ortamda. Partinin programına, tüzüğüne herkes uyacak. Eleştiriyi ve tartışmayı haklı buluyoruz ama kamuoyunda partiyi tartışmayı hiçbir zaman doğru bulmadım” ifadesini kullandı.

BÖKE’YE SERT ELEŞTİRİLER

Toplantıda Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinden istifa eden Selin Sayek Böke de eleştirilerin hedefi oldu. Böke’ye istifasına ilişkin basın açıklamasında yer alan ifadeler nedeniyle ağır eleştiriler dile getirildi. Böke, kişisel tartışmalara girmeyeceğini, ancak düşüncelerini “şerh” olarak yüksek sesle ifade ettiğini ve hiçbir şekilde dikkate alınmadığını bildirdi. Böke, “Partiye zarar vermek istemiyorum. Etik olarak o görevde durmam yanlış olurdu. Devam etseydim koltuk sevdalısı olurdum. Ama ben makamlarını terk etti, Partide haysiyet cellatları var ve beni infaz etmek istediler. İstifam, bireysel bir istifadır. Sözcülükle ilgili sorunlar yaşadığım ve genel başkana saygı duyduğum için istifa ettim” dedi. Böke, en yüksek oyu alarak PM’ye seçildiğini ve mücadelesine devam edeceğini söyledi.

PM üyesi Ali Öztunç ise Böke’yi eleştirerek, “Madem etik değil, o zaman Parti Meclisi’nden de istifa edin. Bir proje olduğunuzu gösterdiniz” dedi.

BAYKAL’A ELEŞTİRİ

CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol’un ise Genel Başkan Deniz Baykal’ın da disipline verilmesi gerektiğini söyledi.

38 OYLA DİSİPLİNE SEVK

Toplantıda yapılan tartışmalar sonrası oylamaya geçildi. Kapalı yapılan oylamada 60 üyeli PM’de 59 üye oy kulandı. Sağlar, 19 üyenin ret oyuna karşılık 38 oyla YDK’ya sevk edildi. Oylamada 1 geçersiz, 1 de çekimser oy kullanıldı.

NE DEMİŞTİ?

CHP’li Sağlar, iktidara yakın bir gazeteye verdiği röportajda, Kılıçdaroğlu’nu “tek adam” olmakla eleştirmişti. Sağlar’ın açıklamaları partide tartışmaya neden olurken, MYK’dan oy birliğiyle Sağlar’ın YDK’ya gönderilmesi talebiyle PM’ye sevk edilmesi kararı çıkmıştı. Kılıçdaroğlu aynı gün, PM üyelerine gönderdiği mesajla 7 Mayıs Pazar günü PM’nin Sağlar gündemli olarak olağanüstü toplanacağını duyurmuştu.