Çikolatada ölçüyü kaçırmayın!

Çikolatanın dayanılmaz cazibesine kim hayır diyebilir ki...

Çikolatada ölçüyü kaçırmayın!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın haberine göre üstelik hem lezzetli hem de mutluluk hormonu salgılatıyor. Peki, tadına doyum olmayan çikolatayı ne kadar tüketmemiz gerekiyor?

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

- Çikolatanın ana maddesi olan kakao yüksek miktarda antioksidan fenolik bileşikler içerir. Antioksidanlar vücudumuzda oluşan serbest radikallerle savaşıp hücre hasarını engeller, yaşlanmayı geciktirir. Antioksidanların aynı zamanda kan basıncı, kalp hastalıkları üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kakao oranı yükseldikçe antioksidan oranı artar.

- Kakao aynı zamanda potasyum içerir. Potasyum sodyuma zıt çalışarak kan basıncını düşürücü etki gösterir. Yüksek tansiyonun tedavisinde yeterli potasyum almak tuzun azaltılması kadar etkilidir. Potasyum aynı zamanda kemik ve kas sağlığı için de olmazsa olmaz bir mineraldir.

- Magnezyum kemik oluşumu ve kemiklerin sağlığı için kalsiyumla iş birliği yapar. Magnezyum aynı zamanda karbonhidrat metabolizmasında görev alarak kan şekerinin kontrolünde önemli bir yere sahiptir. Kasların özellikle kalp kasının sağlığında görevlidir. Damar tıkanıklığına karşı koruyucu etkileri vardır. Adet öncesi sendromun semptomlarını hafifletici etki de gösterir. 

- İçindeki demir büyüme, yenilenme, iyileşme ve bağışıklık sistemi fonksiyonları gibi bazı yaşamsal fonksiyonların gerçekleşmesi için etkili bir mineraldir.

- E vitamini antioksidan etki gösterir. Ayrıca potasyum, magnezyum, E vitamini birlikte kan basıncını, kolesterolü düşürücü etki sağlar. Kardiovasküler hastalıklardan koruyucu etki gösterir. 

- Ilımlı ölçüde kafein içeriyor. Yapılan çalışmalar aynı zamanda çikolatanın kafein içeriğiyle ileriki yaşlarda beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasında ve hafıza kaybının önlenmesinde etkili olabileceğini gösteriyor. Kafeinin beyin fonksiyonlarını artırıcı ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Kafein enerji seviyemizi arttırır ve odaklanmamızı kolaylaştırır. Fiziksel performansımızı artırır. Tip 2 diyabet riskini azaltabilir. İçeriğindeki antioksidanlarla karaciğeri koruyucu etkisi vardır.

- Kakaonun ve saf çikolatanın içerisindeki bileşenler mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin seviyelerini yükseltiyor. Yüksek seratonin seviyeleri ise huzur ve mutluluk duygularına katkıda bulunuyor. Çikolatanın vazgeçilmez olmasında lezzeti kadar seratonin seviyelerini artırmasının da etkisi tartışılmaz. 

NE KADAR YİYELİM?

100 gr kadar sütlü çikolata 535 kalori, 30 gr yağ, 8 gr protein ve 52 gr kadar şeker içeriyor. 100 gr kadar bitter çikolatada ise 546 kalori, 31 gr yağ, 4,9 gr protein ve 48 gr şeker bulunuyor. Günlük, 20 ila 40 gram arası bitter çikolata ideal. Günde 40 gr’dan fazla çikolata tüketmemeye özen gösterin. Seçtiğiniz çikolatanın içinde karamel, krema, bisküvi, gofret ilavesi yerine fındık, fıstık, badem gibi ilaveler olanları tercih etmelisiniz. Kakao oranı artıp şeker oranı düştükçe çikolatanın faydası da artar. Kakao oranı yüzde55- 80 olan çikolatalar daha fazla kakao içeriğiyle daha uygun bir tercih olacaktır. Bunun yanında tükettiğimiz miktar da günlük kalori ihtiyacımıza uygun olsun.

Peki, çikolatayı önerilenden fazla tüketirsek ne olur? Fazla kalori alımı sonucunda fazla kilo almak ve obezite oluşum riski artar. Kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlar. Şeker hastalığı yani diyabet olma riski artar. Çocukların aşırı çikolata yemesi diş çürüklerini artırır ayrıca çikolatanın fazla tüketilmesi mideyi yorar böylece reflü oluşumunu tetikler.