Cildimizi ne kadar tanıyoruz?

"Kimimizin cildi kurudur, bazılarımızın yağlı, büyük çoğunluğumuzun karmadır. Tabii bu sıfatlar alnımızda yazmaz. Ayrıca ..."

Cildimizi ne kadar tanıyoruz?

Cilt problemlerimiz aslında sandığınız kadar önemli olmayabilir. Cildimizi tanımak onu keşfetmek gerekir. Bu sayede güzellik ve kişisel bakım uzmanından destek alırken sorularına verdiğimiz cevaplarımızla daha bilinçli olabiliriz. Kendimizi tanımanın yolu bilgi dağarcığımızın genişlemesi ile olacaktır ben size temel bilgileri vermek istiyorum elbette bu işe gönlünü vermiş eğitimini almış günde onlarca kez cilt analizi ve bakımı yapan bir güzellik uzmanı olmayacaksınız bu yazıyı okuyunca.

Önemli olan cildimizin neye ihtiyacı olduğunu bizimde bilmemiz önemlidir. Bu sayede bakım aldığımızda bize yapılması gereken işlemin ne olduğunu bilmek içimizi rahatlatacaktır.

Gelelim ilk bilgilerimize...

Kimimizin cildi kurudur, bazılarımızın yağlı, büyük çoğunluğumuzun karmadır. Tabii bu sıfatlar alnımızda yazmaz. Ayrıca bu cilt tipleri her zaman tek bir özellik içinde sınırlı kalmaz. Biz bunları zorunlu olarak böyle sınıflasak da, gerçek hayatta biraz daha karmaşık, anlaşılması daha güç ciltlerle karşılaşırız. Cildimize bakmak, korumak, geliştirebilmek için onu iyi tanımalıyız. Kaliteli cilt bakım ürünleri hiç de ucuz değildir. Bu bizim zaafımız, hepimiz razı geliyoruz. Her birimiz kendi gücümüz oranında ciddi bir bütçeyi bu ürünlere ayırıyoruz. Ama doğru seçim yapmamışsak, pek yararını göremiyoruz. Üstelik faydası bir yana, bize zararlı bile olabiliyor.

Cildimizin güzelleşmesini beklerken, yepyeni sorunlarla karşılaşmamıza yol açabiliyorlar. Cilt tipimiz genellikle kalıtsaldır. Buna rağmen zamanla değişebilir. Güneş, çevre kirliliği, kapalı mekânlarda yaşamak, kaloriferlerin havayı kurutması, sağlıksız beslenme, yanlış sabunlar, kalitesiz veya yanlış bakım ve makyaj ürünleri, en güzel, en normal cildin bile bozulmasına yol açabilir.

Günlük bakım ürünlerinizi ve makyaj malzemelerinizi seçerken dikkatli olun. Cildin değişkenliğini ve hassasiyetini dikkate alın. En iyisi, ürünleri tek tek alın ve cildinize iyi gelip gelmediğine hemen karar vermeyin. En kaliteli kremleri kullandığınızı düşünürken, bir bakarsınız ki, cildiniz tepki göstermeye başlamış!

Kuşkusuz bu değişimleri, tepkileri, etkileri en iyi kendiniz takip edebilirsiniz.

Kuru Cilt Kuru ciltte yağ ve ter salgılaması son derece sınırlıdır. Böyle ciltler, yıkandıktan sonra gerilir, kolayca kızarır. Kırışmaya çok müsaittir. Özellikle göz çevresi erken yaşta kırışır. Cilt yüzeyindeki aşırı kuruluk, cildi bakterilere karşı koruyan asit mantonun dengesini bozar. Bu nedenle, kuru ciltler çok hassas olur. Kalıtımdan başka, hormonal sorunlar, özellikle menopoz ve guatr hastalığı, cildin kurumasından sorumlu olabilir. Bunların yanı sıra, güneşlenme merakı, yeteri kadar su içilmemesi, aşırı soğuk ve sıcak hava, hatalı bakım ürünleri de cildin kurumasına yol açar. Uygun bir nemlendirici ve gece kremleri, kuru ciltleri rahatlatır, besler ve dengeler. Bu tip ciltlerde yüzde 15-30 oranında yağlı kremler kullanılabilir. Özellikle bitkisel yağlar içeren, mineral veya kollajen benzeri ürünler, C-E vitaminleri, Qenzim-10, östrojen, soya yağı ve yeşil çay katkılı nemlendiriciler, kuru ciltleri çok rahatlatır.

Öte yandan bol su içilmesi ve sert temizleyicilerden, sabun ve şampuanlardan sakınılması gerekir.

Makyaj yaparken cildinizi daha fazla kurutmamak için su bazlı fondötenleri tercih edilmelidir.

Yağlı cilt hem soluk, hem de parlak görünürler. Geniş gözenekleri, siyah noktaları ve benekleri ile sivilce oluşumuna müsaittirler. Yağlı ciltle baş etmek zordur. Bu konuda yapılan en büyük yanlış, yağlı ve akneli ciltleri nemsiz bırakmaktır. Oysa bu tip ciltlerin yağını dengelerken, nemini korumak çok önemlidir. Güneş ise cildinizi kurutmaktan başka işe yaramaz. Akneli dönemlerde cildinizde kalıcı lekeler bırakabilir. En iyi dostunuz sprey şeklindeki yağsız güneşten koruyuculardır. Sabun yerine temizleme losyonlarını kullanabilirsiniz. Sabunlar risklidir. Sabundan vazgeçemiyorsanız aşırıya kaçmayın, ılık su kullanın ve cildinizi izleyin. Kuruma başlarsa üründen vazgeçin. Yağsız (oil-free) ürünlerde nem çekici ve koruyucu maddeler bulunur. Yağ oranını dengeleyen (oil-control) ürünlerde ise pudra, kil veya polimer bulunur. Bunlar cildin fazla yağını emer.

Karma Cilt En sık rastlanan cilt tipi budur. Çoğu insanın cildi, karma cilde yakındır. İsminden d anlaşılacağı gibi yağlı ve kuru cildin karışımıdır. ‘T’ bölgesi; yani alın, burun ve çene bölgesi yağlı, göz çevresi ve yanaklar ise kurudur. Karma ciltler için uygun bakım ürünlerini bulmak zordur. Dengesi çabuk bozulur. Örneğin, ağır bir nemlendirici kullanıldığında cilt hemen sivilcelenir. Tahriş edici bir temizleyici kullanılırsa, yanaklarda pullanma başlar. En doğru çözüm güzellik uzmanlarına güvenerek önerileri ışığında seçim yapmaktır.

Hassas Alerjik Cilt, aslında bütün ciltler hassastır. Ancak bazı ciltler daha hassas olur ve sıklıkla sorun yaşar. Her fırsatta kızarır, kaşınır ve pullanır. Nedeni genellikle kalıtımsal olmasına rağmen; çevresel, mevsimsel etkenler veya kozmetik ürünler sorunu artırabilir. Doğrusunu söylemek gerekirse, hiçbir kozmetik ürün tamamen masum değildir. Tümü alerji yapabilir. Hipoalerjik olarak satışa sunulanlar, sadece daha az alerji yapma olasılığı olan ürünlerdir. Siz yine de hipoalerjik ürünleri tercih edin.

Yağlı Nemsiz Cilt nemsiz (kuru) özellikteki ciltler kaba, kuru ve pullu bir görünüme sahiptir. Aşırı yağdan ötürü parlama yapmasına rağmen, bu ciltlerin diğerlerine oranla esnekliği kaybolmuştur. Cilt hâlâ yağlıdır ancak nemi kesinlikle yoktur. Bu cilt tipine ender rastlanır. En çok erkeklerde görülür.

Aşırı sıcak ve kuru havanın yanı sıra, cilt temizliğinde kullanılan kurutucu ürünler, bu dönüşümden sorumlu olabilir. Böyle ciltlere nem verilmesi gerekir. ‘Oil free’ yani yağsız olarak bilinen nemlendiriciler, dengenin düzelmesine yardım eder. Cildinizin esnekliğini geri getiremiyorsanız, gecikmeden bir dermatoloğa başvurmanızı öneririm. Ölçülü AHA peelingleri cildinizin sağlığını düzeltebilir. Bir yandan da çok su içmenizi, güneşten, sıcak banyolardan, alkollü losyonlardan ve sert sabunlarla şampuanlardan sakınmanızı tavsiye ederim.

Normal Cilt Yumuşak, gergin, sıkı, pürüzsüz, lekesiz ve esnektir. Ne parlak ne de donuk, ne çok yağlı ne de çok kurudur. Çok az insanın cildi böyle mükemmeldir. Ancak değerini iyi bilmeleri gerekir. Çünkü adı ‘normal’ olsa da, bu tip cilde kolay rastlanmaz. Tüm yapacağınız, günde iki kere (sabah-akşam) yüzünüzü temizleyip nemlendirmek ve güneşten koruyucu sürmektir. Makyajınızı temizlemeden yatmamanız önemlidir. Normal ciltler için hazırlanmış temizleme sütlerini, nemlendiricileri kullanabilirsiniz. Güneş koruyucu kreminizin çok yağlı olmaması gerekir.

Muhtemelen bunu sürdüğünüzde ayrıca nemlendirici kullanmanıza gerek kalmaz. Kullanacağınız tüm sabun ve şampuanların, Ph 5.5 olmasına dikkat edin.

Şevval ÖZÇELİK /  www.sevvalozcelik.com 

Konular Kadın / Bakım