Ciltte kırışıklığa neden olan faktörler

Günümüzde cildimizin iç ve dış etkilenmeler sonucu maruz kaldığı tehlikeler, geçmiş nesillere mukayese edilemeyecek kadar büyüktür.

Ciltte kırışıklığa neden olan faktörler
Akşam'dan Yasemin Miras'ın yazısı...

Merhaba hanımlar, bu yazımda sizlerle ‘Ciltte kırışıklıklar neden olur’ ‘Biz bu kırışıklıklarımızı en aza indirmek için neler yapmalıyız?’ bunları anlatacağım.

Günümüzde cildimizin iç ve dış etkilenmeler sonucu maruz kaldığı tehlikeler, geçmiş nesillere mukayese edilemeyecek kadar büyüktür. Teknolojinin çevreye ve dolaylı olarak insana verdiği zararların ilk belirtileri cilt üzerinde kendini gösterir. Günümüzde serbest radikaller (stres, güneş ışığı, sigara, arabalardan çıkan egzoz dumanı vs..) olarak isimlendirdiğimiz bu faktörler cildimize büyük zararlar vermektedir.Büyükannelerimiz zamanında sadece bir kremle, ciltlerini ve güzelliklerini ileri yaşlara kadar koruyabiliyordu. Ancak o zamanki çevreyle bizlerin bugün yaşadığımız çevre arasında zaman içinde, özellikle büyük şehirlerde farklılıklar oluştu. Cilt üzerinde kırışıklığa sebep olan iç ve dış faktörleri bilmek ve bunlardan kaçınmak, sağlık ve güzellik için önemlidir. Peki iç ve dış faktörler nelerdir? Cildimizi nasıl etkiler?

DIŞ FAKTÖRLER

-Güneş ışınları, sahne ışıkları, parlak ışıklar, ısısal faktörler (sıcaklık değişimleri, rüzgar, hava şartları), suni atmosfer (kalorifer, soğutma cihazları), çevresel kirlenme (havasız kapalı yerlerde çalışma, sigaralı ortam), oksijen azlığından meydana gelen cilt kuruması.

İÇ FAKTÖRLER

-İyi çalışmayan metabolizma, hücre yenilenmesinin yavaşlaması, bilinçsiz yapılan rejimler, detox, ani kilo kaybı, hormonlu gıdalar, mimik çizgileri, az su içimi, stres.

Yaşlanmanın önüne geçebilmenin ilk koşulu yüzdeki kırışıklıklarla savaşmaktır. Kırışıklıkların temel nedeni, cildin elastikiyetini kaybetmesi, kas hareketlerinin değişikliğe uğramasıdır. Cildimiz kırışmadan nasıl tedbir almalıyız?..

-Güneş ışınlarından uzak durmalıyız. Düzenli uyku ve dengeli beslenmeliyiz. Düzenli cilt bakımı yaptırmalıyız. Cildimize uygun nemlendiriciler kullanmalıyız. Stresten uzak durmalıyız. Sigara ve alkolden uzak durmalıyız. Günde 5-8 bardak su içmeliyiz. Aşırı makyaj ve kozmetik kullanımını en aza indirmeliyiz. Yaşlanmak hepimizin korkulu kâbusu... Çünkü kırışıklık insanın yaşlı gözükmesine, artık bir güzelliğinin kalmaması hissiyatına, insanın mutsuz gözükmesine ve özgüveninin azalmasına sebep oluyor.

(YASEMİN MİRAS / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım