Çocuk evde pişen yemeğe alışmalı

Zeynep Köksal Yaykıran, “Yemeğe itiraz eden çocuğunuzu zorlamayın. Zamanla evde pişen yemeğin yeneceğini öğrenmeli” diyor...

Çocuk evde pişen yemeğe alışmalı
Yeni Şafak'tan Fatma Çelik'in haberine göre iki çocuk annesi Zeynep Köksal Yaykıran, memeden mamaya ve katı gıdaya geçiş rehberi hazırladı. ‘Eline Sağlık Anneciğim’ adlı kitap ile bir çocuğun yaş aralıklarına göre nasıl beslenmesi gerektiğini kaleme aldı. Ebeveynler için faydalı bir kitap hazırlanmanın yanı sıra kitaptan elde edilen gelir de Köksal Eğitim Vakfı’na bağışlanacak. Kitap hazırlanırne konunun uzmanlarıyla çalıştığını da belirten Yaykıran, “Evimde yaptığım tarifler, güncel bilgiler, titizlik, özveri, bilgi ve sevgi ile harmanlanarak çok güzel ve faydalı bir eser olarak kitaplaşmış oldu” ifadelerini kullanıyor.

PAZARDAKİ EKSİKLİKTEN YOLA ÇIKTIM

Bilkent Üniversitesi’nde Turizm ve Otel İşletmeciliği eğitimi aldıktan sonra Londra’da European Business School’da Girişimci İşletmecilik ve Webster Universitesi’nde İşletme mastırları yapan Yaykıran, 15 yıldır da aile firmalarında başkan yardımcılığı görevlerini yürütüyor. 2015 senesinden beri Köksal Eğitim Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Yaykıran, vakıf için gelir getirici neler yapabileceğini değerlendirirken bebek ve çocuk yemekleri üzerine kitap yazmaya karar vermiş. O sırada ikinci çocuğunu dünyaya getiren ve katı gıdaya geçiren Yaykıran, “İlk çocuğum Rauf’u katı gıdaya geçirirken ne yapmam gerektiğini hiç anlayamamıştım. Hemen kitabevlerine gidip bu konuda kitap baktım. İki tane kitap bulabildim, bu kitaplar da yabancı yazarların kitaplarıydı ve içlerinde kullanılan malzemeleri Türkiye’de bulmak mümkün olmuyordu. Bu konuda geniş araştırmalar yaptım. Tüm arkadaşlarım çocuklarımıza ne pişirelim diye beni arayıp soruyorlardı. Pazardaki bu eksiklikten yola çıkarak ben de çocuk beslenmesi konusunda ebeveynlik tecrübelerim, evde yaptığım yemekleri kitaba döktüm” şeklinde konuşuyor.

HER YAŞA UYGUN TARİFLER

130’dan fazla tarifi okurla buluşturan Yaykıran, kitabı dört bölüme ayırarak 5-7 ay arası beslenme, 7-9 ay arası beslenme, 9-12 ay arası beslenme ve bir yaşından büyük çocuklar için beslenme şeklinde ele alıyor. Kitabın en son kısmına da dengeli beslenmeye uygun örnek menüler ekleyen Yaykıran, “Annenin doğum sonrası ilk bir yılı zaten çok zor ve yorucu geçiyor. Ebeveynler veya bebeklere bakanlar, o karmaşada, bir de bugün ne pişirsem diye düşünüp zorlanmasın istedim. Nitekim ben çocuklarımı büyütürken evde hep aylık menüler hazılıyordum” diyerek ekliyor: “Ben tüm aile için pişirirken çocuklara ufak bir tencereye yemeği ayırıyordum. Büyük tencereye tuz ve gerekirse şeker ilave olurken, bebeğimin küçük tenceresinde o günün yemeği tuzsuz veya şekersiz olarak pişiyordu. Bir yaş üstü çocuklar için son bölümde verdiğim tarifleri, 2 küçük çocuklu 4 kişilik bir aileyi baz alarak hazırladım.”

YEMEĞE ZORLAMAYIN


Beslenme hayatımızın en temel gereksinimlerinden biri olduğunu ve insanlarda beslenme alışkanlıklarının anne karnında başladığını söyleyen Yaykıran, “Beslenme emzirme süresince devam ediyor ve bebeğinizin ilk tadımlarından, çocukluğuna, ergenliğine kadar uzanıyor. Çocuk evinde ne yiyorsa ona alışır. Dolayısıyla çocuğunuz sizden ne görürse o şekilde alışacaktır. Eğer kendi beslenmenizde değiştirmek istediğiniz unsurlar var ise, bebeğiniz size çok iyi bir teşvik olacaktır. Siz de onunla beraber doğal, sağlıklı, hafif ve dengeli beslenmeye geçiş yapabilirsiniz. Bir de benim en dostane önerim, çocuğunuzu yedirmeye çalışırken kendinizi harap etmemeye çalışmanız olacaktır. Her çocuk zaman zaman yemek seçiyor, zaman zaman yemiyorlar. Bu çok normal… Yemeğe itiraz eden çocuğunuzu zorlamayın ama, çocuğunuz evde pişen yemeğin yeneceğini ve kendisine sürekli makarna benzeri şeyler pişmeyeceğini de öğrenmeli” diyor.

Çocuk evde pişen yemeğe alışmalı

Ayvalı kuzu incik

YAPILIŞI: Kuzu inciklerin her yüzünü tencerede mühürleyin. (Etin suyunun içeride kalması için, yüksek ateşte 5er dakika et kızartılır) Daha sonra tencereden alın. Tencereye soğanı ekleyin, üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ile orta ateşte soğanı pembeleşene kadar çevirin. Sonra etleri tencereye yerleştirin. Üstünü örtecek kadar su, defne yaprağı, karabiber ve çubuk tarçını ilave edin. Tencerenin ağzını kapatın, yaklaşık 1,30 saat kadar kısık ateşte pişirin. Etler kemikten çekilmeye başlayınca havucu, patatesi, ayvayı, kereviz sapını ekleyip 30 dk kadar daha kısık ateşte pişirin. Etleri ocaktan almadan evvel kayısıları da ekleyin. Kayısılar da yemeğin sıcağı ve buharıyla 5-10 dakika içinde yumuşayacaktır. Ayvalı kuzu inciği yine yedinci aydan itibaren yapabilirsiniz.

MALZEMELER:

* 2 kuzu incik (yağı az olanını tercih ediniz) * Bir ayvanın yarısı (küp küp doğranmış) (Yaklaşık 100 gr) * 1 küçük soğan (küp küp doğranmış) * Bir havucun yarısı (yarım halka şeklinde doğranmış) * 1 kereviz sapı (küp küp doğranmış) * 3 kuru kayısı (küp küp doğranmış) * 1 küçük patates (küp küp doğranmış) * 1 kabuk tarçın * 1 defne yaprağı * 3-4 adet tane karabiber (7 aylıkken ben ekliyordum, ama siz eklememeyi tercih edebilirsiniz. 9. aydan sonra daha çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz) * 1 su bardağı su * 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ.