Çocuk gelin tablosu ürkütücü

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan evlenme istatistiklerine göre sadece geçtiğimiz yıl 31 bin 337 çocuğun geleceği elinden alındı.

Çocuk gelin tablosu ürkütücü
Sözcü'de yer alan habere göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan evlenme istatistiklerine göre sadece geçtiğimiz yıl 31 bin 337 çocuğun geleceği elinden alındı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan evlenme istatistiklerine göre sadece geçtiğimiz yıl 31 bin 337 kız çocuğunun geleceği elinden alındı. Üstelik orkunç rakam sadece resmi evlilikleri içeriyor. 

Yani anne babasının veya hakimin rızasıyla resmi nikah kıyan kız çocuklarının sayısı bu. Kayıt dışı sadece imam nikahıyla yapılan evliliklerle bu sayının üçe katlandığı tahmin ediliyor.

Eylemsizlik planı

Bir soru önergesi sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun yanıtıyla ortaya çıkan acı gerçek için Ramazanoğlu, bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2013-2017 yıllarını kapsayan ‘Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda erken ve zorla evliliklerin önlenmesine yönelik stratejilere yer verildiğine dikkat çekti. Bakan, plan hakkında da bilgi verdi. Ramazanoğlu, plana göre; muhtarlara, din görevlilerine, mülki amirlere ve yerel yönetimlere, konu hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıldığını, medyada erken yaşta evliliğe özendiren yayınların tespiti yapılarak gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.