Çocuk istismarına karşı eğitim seferberliği

Hükümetten çocuk istismarına karşı dev adım! Aile, Adalet, Milli Eğitim, Sağlık ile Kültür Bakanlığı, çocuğa yönelik istismarın azaltılması için ailelere, çocuklara ve öğretmenlere eğitimler verecek.

Çocuk istismarına karşı eğitim seferberliği
Akşam'dan Betül Oğuz'un haberine göre toplumun en hassas noktalarından biri olan ve son günlerde gündemden düşmeyen çocuk istismarının önlenmesi için yeni uygulamalar devreye girecek. 6 bakanlığın kurduğu çocuk istismarını önleme komisyonunun aldığı kararlarla yetinmeyen hükümet, çocuk ve ailelere yönelik eğitim seferberliği başlatıyor. Bu kapsamda Aile ve Soysal Politikalar, Adalet, Milli Eğitim, Sağlık, Kültür Bakanlıkları beraber çalışacak. İşte çocukları korumak ve refah seviyelerini yükseltmek amacıyla bu yıl hayata geçirilecek çalışmalardan bazıları:

REHBERLİK VE DANIŞMANLIK HİZMETİ

Çocuğa Yönelik Şiddet Eylem Planının etkin bir şekilde uygulanması sağlanacak. Bu konularda rehber öğretmenlere hizmet içi eğitim seminerleri ve rehber öğretmenlerin öğrencilere, ailelere ve bütün öğretmenlere ulaşması sağlanacak. Ayrıca suça sürüklenme riski olan çocuk ve gençlerin ailelerine ulaşılarak rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulacak.

KAMU SPOTLARI HAZIRLANACAK

Çocuğa saygı kültürünü oluşturmak için çocuklarla birlikte çalışan tüm meslek gruplarına yönelik çocuk haklarına ilişkin eğitimler verilecek. Çocuk haklarını tanıtmaya yönelik çalıştay, forum,konferans gibi toplantı ve etkinlikler yapılacak. Ayrıca bilinçlendirici kamuoyu kampanyaları düzenlenecek, görsel ve yazılı materyallerle kamu spotlarının kullanımına devam edilecek.

KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ İMKÂNI

Erken çocukluk dönemi eğitiminin geliştirilmesine yönelik alternatif model ve teşvik mekanizmalarına yönelik çalışmalara devam edilecek. Gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarının kreş ve gündüz bakımevi hizmetlerinden yararlanma imkânları artırılacak.

PSİKOSOSYAL DESTEK ARTIRILACAK

Koruma altındaki çocukları sportif, sanatsal ve kültürel program ve etkinliklere katılımları artırılacak. Çocuklar başarı durumları ve ilgilerine göre, özel öğretim kurumlarından, takviye kurslarından ve meslek edindirmeye yönelik eğitimlerden yararlandırılacak. Kuruluşlarda uygulanan psikososyal destek ve gelişim programları geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak. Kurum bakımından ayrılan çocukların hayatının geri kalanında karşılaştıkları sorunlarla ilgili danışmanlık ve rehberlik hizmetleri geliştirilecek.