Çocuklarınızı ev kazalarından koruyun

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzmanları, çocuk sağlığı ve çocukları olası kazalardan korumak için neler yapılması gerektiği konusunda anne ve anne adaylarına bilgi verdi.

Çocuklarınızı ev kazalarından koruyun
İHA'nın haberine göre Habipler Alev Küner Eğitim Merkezi’nde düzenlenen eğitim programında Çocuk, Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Aşkın Güra Nemlioğlu, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Berk, anne ve anne adaylarına bilgi verdi. Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bebek ve çocukluk dönemi hastalıkları ve tedavi şekilleri konusunu anlatırken, Dr. Ömer Berk de evlerde ve doğal çevrede çocukların olası kazalardan korunması için neler yapılması gerektiğini anlattı.

OYUNCAK BEBEKLE ANLATTILAR

Katılımcılara yeni doğan bebekleri nasıl beslemeleri, uyku pozisyonunun nasıl olacağı ve ağzına ya da nefes borusuna yabancı cisim kaçması halinde nasıl müdahale edecekleri oyuncak bir bebek üzerinde gösterilerek anlatıldı. Dr. Ömer Berk, özellikle annelere uyarıda bulunarak yeni doğan bebekleriyle birlikte aynı yatakta uyumamalarını, uyumaları halinde bebeğin anne vücudu altında kalarak olası sakatlanmalara ve ölüme neden olabileceği uyarısında bulundu. Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu da bebeklerin ateşinin nasıl ölçülebileceğini yine oyuncak bebek üzerinden göstererek anlattı.

"ÖLÜM HIZINI DÜŞÜRMEYİ AMAÇLIYORUZ"

Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu konuşmasında son günlerde özellikle hastalık nedeniyle hayatını kaybeden çocuk ve bebek sayısına dikkat çekti. Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin bebek ölüm sayısıyla ölçüldüğünü de vurgulayan Dr. Nemlioğlu, bu şekilde düzenlenen toplantılarla bebek ölüm sayısının hızını düşürmeyi amaçladıklarını söyledi.

Anne karnından itibaren düzenli kontrollerin yapılması gerektiğini belirten Dr. Nemlioğlu, şöyle konuştu: "Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinin en önemli kanıtı o ülkenin bebek ölüm hızıdır. Bebek ölümünü azaltarak gelişmişlik düzeyini artırabiliriz. Bu nedenle çocukluk çağı hastalıkları konusunda aileleri bilgilendirmek için buraya geldik. Anne adayı düzenli bir şekilde doktora gitmeli ve bebek doğumdan itibaren anne sütüyle beslenmeli. Aşıları düzenli yapılarak ishal, ateş ve zatürre gibi ciddi hastalıklardan korunması sağlanabilir. Bu şekilde insanları bilgilendirerek bebek ölüm hızını düşürmeyi amaçlıyoruz"

"ÇOCUKLAR EN FAZLA EV KAZALARINDA HAYATINI KAYBEDİYOR"

Çocukların geçirdiği ev kazalarını önleme amaçlı bilgi aktaran Dr. Ömer Berk ise ev kazaları ve çocukların ilişkisine dikkat çekti. Kazanın herkesin başına geleceğini belirten Dr. Berk, gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden birinin ev kazaları olduğunu söyledi.

Kazaların herkesin başına gelebilecek bir olay olduğunu anlatan Dr. Berk, sözlerini şöyle tamamladı: "Önüne geçmek mümkün değil ama kazalardan korunmak mümkün. Kaza benim başıma gelmez diye düşünmeyin. Bu olay benim başıma gelirse nasıl üstesinden gelirim diye düşünmek gerekir. Çocuğumuz için her gün onun seviyesine inerek ev içerisinde tehlike oluşturacak şeyleri görmemiz lazım. Bir çocuğun bakış açısıyla ev içerisine bakabilirsek bu kazaların çoğunun önlemi alınabilir."