Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amerika'yı kınıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’dan hem ABD’ye hem de terör örgütü ve HDP’ye ilişkin önemli mesajlar verdi. Erdoğan, “Amerika’nın PYD’ye, YPG’ye verdiği desteği kınıyorum. Bize verilen söz bu değil. Bize dost olanlar, kalkıp da kendi askerini YPG’nin işaretleriyle Suriye’ye gönderemez” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amerika'yı kınıyorum"
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Anıt Park'ta, Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binası ve yapımı tamamlanan tesislerin hizmete açılış törenine katıldı. Erdoğan, şunları söyledi: "Onlar yıkar, biz yaparız. Farkımız bu. Benim Diyarbekirli kardeşim, benim Kürt kardeşim, bunlar sana bugüne kadar ne hizmet verdi? Bunlar yakmaktan, yıkmaktan başka ne yaptılar, bunlar benim bu ülkede kardeşlerimi şehit etmekten başka ne yaptılar, öldürtmekten başka ne yaptılar? Kardeşlerim, bunlar öldürmek için var."

CAMİLERİMİZİ YAKTILAR

Bunlar camilerimizi yakmadılar mı, camilerimizi yıkmadılar mı? Bunlar ateist, bunlar zerdüşt. Bunlardan bir şey olmaz. Bunlar bizim değerlerimizle hareket etmediler, etmiyorlar. Herkes, er veya geç terör örgütünün ne olduğunu anlayacak ve bunlara gereken dersi sandıkta verecek. Biz sandıkla hareket ediyoruz, bunlar ise Kandil ile hareket ediyorlar. Biz gücümüzü Hak'tan ve halktan alıyoruz, farkımız bu.

BUNLAR DA KAÇIYOR

PKK'nın desteklemiş olduğu bir parti, şu anda parlamentoda. Onlar PKK adına parlamentoda. Benim milletim 'Bunlar bizim verdiğimiz vergilerle oradan maaş almamalı' diyor. Ne oldu şimdi? Dokunulmazlık olayı parlamentoya geldi. 376 oyla bu geçti, şimdi tutuştular, şimdi yurt dışına kaçmaya başladılar. Niye kaçıyorsunuz? Kaçmayın. Aynen Paralel Devlet Yapılanması neyse, bunlar da o. Onlar da kaçıyor, bunlar da kaçıyor.

HALK GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜ

Bölge halkı, terör örgütünün ve onun uzantısı olarak çalışan yapıların gerçek yüzünü gördü. Masum insanları paramparça ederek, katleden bir örgüt Türkiye'nin bir parçası olamaz. İnsanların yaşadıkları evleri, buzdolabından yatağına, ayakkabısından Kur'an-ı Kerim'e kadar bombalarla tuzaklayan bir örgütle bölge halkının, benim inançlı Kürt kardeşlerimin en küçük bir ilişkisi olamaz. Terör örgütünün asıl hesaplaşması devletle değil, bölge halkının inancıyla, kitabıyla, ibadetiyle, tarihiyle, kültürüyledir.

MÜCADELEDE SAMİMİYİZ

Terör örgütünün vahşetini, onu destekleyen sivil görünümlü yapıların yol açtıkları zararları perdelemek için söylenen sözler, havada kalmaya mahkumdur. Biz geçmişte darbecilere ve vesayet odaklarına karşı verdiğimiz mücadelede ne kadar samimiysek, terör örgütüne ve güdümündeki kuruluşlara karşı verdiğimiz mücadelede de o kadar samimiyiz.

KARŞIYIZ DEMEKLE KIRŞI DURULMAZ

Suriye'deki birtakım gelişmelerden cesaret alan bu örgüt aynı oyunu Türkiye'de de ortaya koymaya kalktı. PKK, PYD, DAİŞ bunların hiçbirinin birbirinden farkı yok, hepsi de terör örgütü. Şu anda Amerika'nın PYD'ye, YPG'ye verdiği desteği, Diyarbakır'dan sesleniyorum, kınıyorum. Bize verilen söz, bu değil. Ben, siyasetin dürüst yapılacağına inanan birisiyim. Dolayısıyla bize dost olanlar, bizimle NATO'da beraber olanlar, kalkıp da kendi askerini YPG'nin işaretleriyle Suriye'ye göndermemeli, gönderemez.

GEL DE BİZDEN DERSİNİ AL

Hala 'YPG'ye biz destek vermeye devam edeceğiz, o PKK değildir' diyenler, lütfen gel de bunun bizden dersini al. Yanlış yerde duruyorsunuz. 'Teröre karşıyız' demekle teröre karşı durulmaz. Bizzat terör örgütüyle ilgili bütün belgeleri veriyoruz. Söylüyoruz ama attıkları adım, attıkları adımlar yanlış.
Ailenizin sesine kulak verin...

Erdoğan, güvenlik güçlerinin Nusaybin ve Şırnak hariç diğer yerlerdeki operasyonlarını tamamladığını vurgulayarak, Nusaybin'de örgüt mensuplarının gruplar halinde teslim olduğunu hatırlattı. Operasyonların tamamlandığı ilçelerin yeniden ayağa kaldırılması için kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Erdoğan, “Terör örgütünün içerisinde olan tüm vatandaşlara sesleniyorum, annenizin, babanızın sesine kulak verin. Terör örgütünün kucağından sıyrılın. Bu devlet adildir. Adil olan bu devletin anlayışı bilesiniz ki o katil terör örgütüyle asla mukayese edilmez" çağrısında bulundu. Terör örgütünün, kan dökmenin ve yıkmanın peşinde olduğunu, devletin ise yaşatmanın ve inşa etmenin yollarını aradığını vurgulayan Erdoğan, “Bu sürecin bölge halkı bakımından bir milat olduğunu düşünüyorum. Bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımızın 2023 Türkiyesi'nin bir parçası olması iradesini ortaya koyacaklarına inanıyorum" dedi.

Dualar Dürümlü için

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Dürümlü'de PKK'lı teröristlerce katledilenlerin yakınlarını Tanışık köyündeki taziye evinde ziyaret edip başsağlığı diledi. Erdoğan, taziye evine geldiğinde kendisini bekleyenlere “Cümleten başınız sağ olsun" dedi. Burada kısa bir konuşma yapan Erdoğan, sonrasında dua okudu. Ardından Erdoğan, Yıldırım ve heyetteki bakanlar, katliamda hayatlarını kaybedenlerin mezarlarına gidip, dua etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amerika'yı kınıyorum"

Demokrasi diyen silahları gömsün

Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya gelen Erdoğan, “Türkiye'de üretmek, taş üstüne taş koymak için bürokrasiden imkansızlığa kadar büyük bir çaba gerektirir. Ama Güneydoğu'da bu daha da zordur. Terör örgütü ve uzantılarının çıkardığı engelleri de aşmak zorundasınızdır. Temmuz ayından beri çok yoğun bir şekilde terör örgütünün kalleş saldırılarına maruz kalıyoruz. Hendekle, çukurla, bombalı barikatla sabrımızı taşırmaya çalıştılar. Büyük bir fedakarlıkla sürdürdüğümüz çözüm sürecini, dış güçlerin kulaklarına fısıldadıkları safsatalara kurban ettiler. Kan, göz yaşı ve acıdan başka bir şey vermediler. Özgürlük, hak, adalet gibi cilalı kavramların arkasına siper alarak demokrasiye kurşun sıkıyorlar. Eğer demokrasi diyorlarsa, eğer hak ve özgürlük diyorlarsa o zaman silahı, bombayı, her şeyi gömerler, koordinatlarını da verirler. Gelsinler parlamentoda mücadelesini sürdürsünler. Ama bunların böyle bir derdi yok. Bunlar gelecek, Kürt kardeşimi tehdit edecek, muhtarı tehdit edecek, aşiret reisini tehdit edecek" dedi.

Çıkar ortağı değil kader ortağıyız

Erdoğan, “Hak ve özgürlükler için bu kadar çalışma yapılırken tekrar silaha sarılmanın ne anlamı olabilir? Öz yönetim ifadelerini bile öz katliama çevirdiler. Çocuk sesleriyle şenlenen sokakları kana bulamanın bir mazereti olabilir mi? Tozlu raflardan harita çıkaranların, o parçalı haritalara baktıkça iştahı kabaranların hevesini bir kez daha kursaklarında bırakacağız. Çünkü bu toprakların mayası kardeşliktir, muhabbettir, birliktir, beraberliktir. Kürt ve Türk, etle tırnak gibidir, asla ayrılmaz. Bizlerin birlikteliği, proje ürünü bir birliktelik, beraberlik değildir. Bedeli bin yıldır canla ödenen bir kan kardeşliğidir. Biz çıkar ortağı değil, kader ortağıyız, bunu böyle biliniz" dedi.

Kahrolsun PKK sloganları

Tören alanına aynı araçla gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, toplu açılış töreni öncesi eşleriyle platforma çıkarak vatandaşları selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması öncesinde kendisini görmek üzere alana gelen ve Sur'da yaşayan, 74 yaşındaki Saliha Gündüz isimli vatandaşın yanına giderek bir süre sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın konuşması sırasında vatandaşlar sık sık, “Kahrolsun PKK", “Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları attı. Erdoğan'ın Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle biraraya geldiği toplantıya 6-7 Ekim olaylarında vahşice katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının aileleri de katıldı.