Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük projeyi açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Dünya Petrol Kongresi'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük projeyi açıkladı!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre burada Türkiye'nin enerji hamlelerini açıklayan Erdoğan "Ülkemiz sahip olduğu imkanlarla, enerjinin yıkım, gerginlik ve ihtilaf değil, barış ve refah kaynağı haline dönüşmesi için gayret gösteriyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Dünya Petrol Kongresi'nde konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

"Son 1-1,5 asırdır güçlü ülke olmanın yolu, enerji kaynaklarına sahip bulunmaktan veya bunlar üzerinde söz sahibi olmaktan geçiyor. Bununla birlikte küresel çatışmaların merkezinde yer alan enerji kaynakları ve yolları üzerinde hakimiyet kurma çabalarının çoğu zaman iç çatışmalar, darbeler ve işgallerle sonuçlandığını görüyoruz. Var olduğu coğrafyalarda zenginliğin ve refahın kaynağı olması gereken petrol ve doğalgazı ne yazık ki daha çok savaş, kan ve göz yaşı ile birlikte anmak zorunda kaldık. Biz Türkiye olarak en başından beri, bu kaynakların insanlığın huzur ve refahına katkı sağlayacak şekilde kullanılması gerektiğini savunuyoruz.

Türkiye coğrafyası ve siyasi nedeniyle enerji dengelerinin hassas bir noktasında yer alıyor. Ülkemiz enerji üreticileri ile tüketicileri arasında doğal köprü görevinde. Yeni petrol ve doğalgaz boru hatları Türkiye'nin enerji koridoru görevini pekiştirecektir.

Ülkemiz jeopolitik konumu gereği önemli bir noktadadır. Transit bir ülke olarak elimizden geleni yapıyoruz. Siyasi istikrarımız ve ekonomik gelişmişliğimizle hatırı sayılı bir aktör konumundayız. Azerbeycan doğalgazının ülkemize sevkine olanak sağlayan Bakü-Tiflis-Ceylan hattını devreye aldık. Şimdi sırada TANAP hattı var. Hazar ve Ortadoğu bölgesinden ülkemize ve Avrupa'ya gaz taşınacaktır. 2020 yılında devreye girmesini bekliyoruz.

Dünyanın en önemli gaz tedarikçiklerinden biri olan Türk Akımı projesidir. Kazan-kazan anlayışıyla Doğu Akdeniz ve Irak başta olmak üzere yeni projeleri değerlendirmeye de hazırız. Enerjide dengeler büyük oranda değişti. Yeni teknolojiler ortaya çıktı. Daha önce ulaşılamayan alanlara ulaşabildik.

"Dünyada ikinciyiz"

Çin, Hindistan, Afrika, Güneydoğu ve Asya ekonomileri enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye başladılar. Ekonomik ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri önemlidir. Bu konuda OECD ülkeleri arasında dünyada Çin'in ardından ikinci sıradayız.

İlk olarak yerli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Ulusak enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, enerji verimliliğinin teşvik edilmesi her zaman önceliğimiz olmuştur.

Karadeniz ve Akdeniz önemli noktalardır. Son olarak diğer alanlarda yatırımcıların önünü açacak şeffaf ve öngörülebilir hedef odaklı bir strateji geliştirdik.

Elektrik enerjisindeki payı yüzde 10 azalttık. Yerli kaynaklardan elektrik üretimi rekor seviyey ulaştı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeyi geride bıraktık. 100 megabaytlık Konya Güneş Terminali projesi bu kararlılığımızın en önemli simgesidir.

Nükleer enerji konusunda da hızlandık. Akkuyu ve Sinop terminallerinin devreye girmesiyle enerjimizin yüzde 10'luk kısmını buradan karşılayacağız. Üçüncü bir nükleer güç santrali üzerinde de çalışıyoruz. Sanayi, tarım, uydu ve haberleşme gibi alanlarda da çalışacağız. Yıllık doğalgaz tüketimin en az yüzde 20'sini depolayacak bir sistem kuruyoruz.

Türkiye'yi enerji üssü haline getirmekte kararlıyız. Geçtiğimiz aylarda denize indirdiğimiz Oruç Reis'in de yüzde 90'nın milli üretim olduğunu belirtmek isterim.

"Gerginliğin bitmesini istiyoruz"

Türkiye yakaladığı siyasi istikrar ve güçlü ekonomik altyapısı sayesinde programlarını hayata geçiriyor. Adil rekabet ortamı, gelişmiş ulaşım ağı, güçlü ekonomisi, eğitimli insan kaynağıyla Türkiye uluslararası yatırımcılar için cazip bir ülkedir. Kendimizi enerji projelerinin doğal partneri olarak görüyoruz. Hidrokarbon kaynakları bakımından zengin olan bölgemizin istikrar ve huzuruna büyük ehemmiyet veriyoruz. Bu yüzden Katar ile gerginliğin bitmesini istiyoruz. Diyalog en ideal çözüm yoludur diyoruz. Dünyanın ve bölgemizin artık çatışmalara değil huzura birlik ve beraberliğe ihtiyacı var.

Irak'ta ise DEAŞ'la mücadelenin sonuna yaklaşıldı. 'Musul'da neticeye yaklaşıldı' haberi bizim için çok önemlidir. Harebe Musul'un maliyetini acaba kimler karşılayacak? Bağımsızlık referandumu gibi tek raflı girişimlerden kaçınılması gibi unsurlar bu ülkenin geleceğinde önemli olacaktır.

Küresel problemlerin çözümünde dünyanın önde gelen liderlerini bir araya getiren İstanbul bu günde petrol ve doğalgaz sektörünün önemli isimlerini ağırlıyor.

"Büyük bir fırsatı kaçırdık"

Ülkemizin ve milletimizin güvenliği konusunda ne yapmamız gerekiyorsa kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız, bilinmesini istiyorum. Müttefiklerimiz başta olmak üzere diğer devletlerin bekletimiz üzerine yanımızda yer aldılar. Doğu Akdeniz'de geçtiğimiz hafta büyük bir fırsat kaçırdık. Rum tarafının olumsuz tavrı sebebi ile Kıbrıs tarafı görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasından üzüntü duyuyoruz."