Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Tersane İstanbul' açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyoğlu Camikebir'de Tersane İstanbul Temel Atma Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Tersane İstanbul' açıklaması
İHA'nın haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Tersane İstanbul Projesi İstanbul'u çok farklı bir konuma taşıyacak. Bu projeyi yap-işlet-devret modeliyle hayata geçireceğiz.

Türkiye'nin en önemli 3 müzesi de burada inşa edilecek. Kadın müzesi de aynı şekilde inşa edilecek. Zira ülkemiz bu yönde çok zayıf. İlk defa bir kadın müzesini burada inşa edeceğiz. Bir diğeri de Türk-İslam müzesi de inşa edilecek. Kültür hayatına böylece katkıda bulunmuş olacağız. Bunun yanında da elbette tiyatro, sinema, sergi alanları ve otoparklar olacak.

İLK ETAP KASIM'DA AÇILACAK

100 bin metrekarelik açık yaşam alanı ile 80 bin metrekare perakende alanı da bu projenin bir parçasıdır. Yine proje içinde ofis binaları, dükkanlar, lokantalar ile bin kişilik bir de cami bulunuyor. Müştemilatıyla, muhtevasıyla, mimarisiyle, konumuyla şehrimize layık bu projenin yatırım süresi tamamıyla 3 yıl ama kasım ayında inşallah ilk etabı diyebileceğimiz bölümünü açmış olacağız.

60 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Tabi işletme süresi 45+4 yıl, 49 yıl inşasıyla beraber. İhale bedeli 1 milyar 429 milyon lira olan Tersane İstanbul Projesi'nden devlet sadece kira bedeli olarak toplam 1 milyar 346 milyon dolar artı KDV geliri elde edecektir. Bunun yanında projenin Haliç ve İstanbul için oluşturacağı katma değer ile ülkemizin kazancı daha da artacaktır. Proje yapım aşamasında 4 bin kişilik hizmete girmesiyle, doğrudan 15 bin, dolaylı 45 bin olmak üzere 60 bin insanımıza yeni istihdam sağlayacaktır.

BUNLARIN İŞİ HEP ENGELLEMEK

Proje İstanbulumuzun marka değerini artırmakla kalmayacak, inşallah Türkiye'nin turizm gelirine de olumlu katkı yapacaktır. CHP İstanbul'a ve diğer illerimize kazandırdığımız her yatırımda olduğu gibi bu projede de soluğu hemen mahkemede aldı.

Şimdiye kadar milletimizin ve ülkemizin yararına hangi projeyi yapmaya kalktıysak hep engel olmaya çalıştılar. Asrın projesi Marmaray'ı engellemeye çalıştılar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden yeni İstanbul Havalimanı'ndan bizi vazgeçirmek istediler. Her türlü provokasyonları denediler. Ama biz yılmadık, yolumuza devam ettik. Şehir hastanelerimizi kötülemek için yalan haberler yaptılar. Nerede hayırlı bir iş var, karşısında CHP'yi görürsünüz. Yasakları ve baskıları savundular. Darbe ve vesayet yanında saf tuttular. Türkiye'yi kalkındırmanın değil, günü kurtarmanın derdindeler. Seçim dönemlerini en az zararla atlatmayı hesaplıyorlar.

Projenin bu aşamaya gelmesini son derece önemli görüyorum. Açıkçası bugünkü şu manzara, Türkiye'de yegane varlık gayesi, hizmet- yatırım düşmanlığı olan malum kesime verilmiş esaslı bir derstir.

HALİÇ'İN İSTANBUL'UN İNCİSİ YAPTIK

Haliç yeniden hayat buldu, temizlendi. Belediyecilik AK Parti'nin işidir. Biz İzmir'i de alalım, pırıl pırıl hale getirmek istiyoruz. Biz muhalefete göre politikamızı belirleseydik, Haliç hala eski konumunda olurdU. Çöp dağları olacaktı. Ne Avrasya Tünel, ne Marmaray ne de yeni havalimanımız olurdu. Biz o malum meslek odalarının baskılarına boyun eğseydik hala yolsuzluk ve yokluklarla mücadele etmiş olurduk.

Ülkemiz hala IMF'in kapısında tefecilere el açacaktık. Ama bizim IMF ile işimiz kalmadı. Borcumuzu sildik. Biz bunlara göre politikamızı belirleseydik ülkemizi kalkındıramazdık. İstanbul ve TürkiyE'yi son 17 yılda başarıdan başarıya taşıdık. Değerli kardeşlerim, yaptıklarıyla yetinenler, düş kuramayanlardır. Geleceğe dair hedefleri olmayanlardır. Biz projelerimizle asla yetinmiyoruz. Evlatlarımıza daha güzel, daha temiz ve daha yeşil bir İstanbul için çabalıyoruz.

Hem Haliç'in hem de İstanbul'un çehresini değiştirdik. Haliç'in İstanbul'un incisi yaptık. Haliç bölgesinde ayrıca doğa parkı, kuş parkı ve hayvanat bahçesi yapacağız. Yaya erişimini kolaylaştıran yeni düzenleme planlıyoruz. 7.5 km uzunluğunda bisiklet yolu kazandırmayı düşünüyoruz. 14 atık su arıtma tesisi daha yapıyoruz. Önümüzdeki dönem bunları da hizmete alıyoruz."