Cumhurbaşkanlığı F-35 savaş uçakları için ihale açtı

Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki Savunma Sanayii Müsteşarlığı, OHAL kapsamında yayımlanan son kanun hükmünde kararname ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. İlk ihale F-35 savaş uçakları için açıldı.

Cumhurbaşkanlığı F-35 savaş uçakları için ihale açtı
Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre kurulduğu 1985 yılından bu yana Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), OHAL kapsamında yayımlanan son kanun hükmünde kararname (KHK) ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. SSM, Cumhurbaşkanlığı çatısı altındaki ilk ihalesini Türk Hava Kuvvetleri’nin yakın gelecekteki vurucu gücünü oluşturacak F-35 savaş uçakları için açtı. “Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı” imzasıyla açılan ihale “HvBSJSF Bütünleşmesi Projesi” başlığını taşıyor.

Proje, Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine bu yıl girmesi beklenen F-35 uçakları arasında bilgi alışverişinin güvenli şekilde sağlanmasını amaçlıyor. Kurulacak sistem, gizlilik dereceli bilgilerin karargâhtan yeni nesil jetlere ve jetlerden karargâha güvenli ve kontrollü biçimde aktarılmasını sağlayacak. Proje için son teklif verme tarihi 28 Şubat. Üretici tercihini, KHK düzenlemesi kapsamında artık Başbakan yerine Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanacak olan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) yapacak.

Yeni nesil F-35 savaş uçakları, ABD öncülüğünde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9 ülkenin ortaklığında geliştirilip üretiliyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF-Joint Strike Fighter) adı verilen proje kapsamında üretilen F-35 uçaklarından 100 adet satın alması öngörülüyor.

Türkiye şu ana kadar 14 uçak için kesin sipariş verdi. Üretilen ilk F-35 uçağının teslimatının bu yıl yapılması planlanıyor.