'Da Vinci' sayesinde horlamaktan kurtuldu!..

Erzurum'da "Da Vinci" adlı robot yardımıyla horlama şikayeti bulunan bir kişinin dil kökü küçültüldü. Ameliyat sayesinde hastanın horlama ve uyku apnesi ortadan kalktı.

'Da Vinci' sayesinde horlamaktan kurtuldu!..
Takvim'de yer alan habere göre Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, bölgede ilk kez "Da Vinci" robotik cerrahi sistemiyle dil kökü küçültülen hastanın horlama sorunu çözüldü.

Modern tıbbi teknolojinin geldiği son noktalardan robotik cerrahi sistemleri, daha ince ve küçük cerrahi ekipmanların geliştirilmesi ile kulak burun boğaz alanında da başarıyla kullanılmaya başlandı.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Operatörü Dr. Ozan Kuduban ve ekibi, ismi açıklanmayan 34 yaşındaki bir hastanın "Da Vinci" robotik cerrahi sistemiyle dil kökünü küçültüp horlama sorununu ortadan kaldırdı.

İNSAN ELİYLE ZOR

KBB'de robotik cerrahi kullanımının, robotun kullanıldığı diğer alanlara göre farklılık gösterdiğini anlatan Kuduban, "Bu ameliyatı insan eli yapamaz. O nedenle beceri ve hassasiyet ile çalışan robot kollarına bağlı, enstrümanların üç boyutlu ve büyütülmüş endoskopik görüntü altında hassas kumanda sitemleri kullanarak ameliyatı gerçekleştirdik. Hassas bölgelerde hekimin el titremesi birtakım zorluklara neren olmaktadır. Da Vinci robotik cerrahi sisteminin KBB'de kullanılması bu tür riskleri de ortadan kaldırmıştır. Robotun kollarının titremesi gibi bir ihtimal yok" ifadelerini kullandı.

KESİK İZİ OLMUYOR

Kuduban, yapılan ameliyatlarda hastanın vücuduna kesi izi olmadığını dile getirerek, "Da Vinci robotik cerrahi sistemi ile operasyon bölgesine ağızdan ulaşılmaktadır. Böylece kesi izinin vücutta kalması gibi bir sorunda net olarak ortadan kalkmıştır. Bahsi geçen bölgelerde, sinirler ve damarlar yoğun bulunmaktadır. KBB'de robotik cerrahi kullanımı ile ameliyatlar daha hassas olarak gerçekleştirilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Kuduban, ameliyatını ardından hastaya yapılan tetkik ve incelemelerde hiçbir sıkıntısının kalmadığını ve bundan sonra uygun bulunan vakalar üzerinde ameliyatların devam edeceğini sözlerine ekledi.