Danıştay'dan flaş karar!..

Danıştay Adli Kolluk Yönetmeliği'ndeki tartışmalı değişikliğin yürütmesini durdurdu.

Danıştay'dan flaş karar!..

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Anayasal yapının korunması için zorunlu" diyerek, Danıştay'dan yasama ve yargı arasında yetki tartışmasına neden olan Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin yürütmesini durdurmasını ve iptal etmesini istedi.

Feyzioğlu, TBB Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, TBB'nin Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe karşı Danıştay'da iptal davası açtığını anımsattı.

Anayasal yapının korunması için zorunlu

HSYK Genel Kurulu tarafından önceki gün yönetmelik değişikliğinin anayasaya aykırı olduğunun açıklandığını anımsatan Feyzioğlu, Danıştay'ın bu yönetmelik daha fazla ve daha büyük zararlara yol açmadan bir an önce yürütmeyi durdurma ve ardından iptal kararı vermesinin, devletin anayasal yapısının korunması için zorunlu olduğunu savundu.

Toplumdaki algı: Soruşturma engellendi

Feyzioğlu, "Yürütülen yolsuzluk soruşturmasında oğlu tutuklanan ve kendi hakkında fezleke düzenlendiği basın yoluyla öğrenilen İçişleri Bakanının soruşturmayı yürüten emniyet amirlerini görevden alması, İstanbul Başsavcılığının soruşturmaya yeni savcılar ilave etmesi ve bir dosyada da soruşturma savcısını değiştirmesi, toplumda soruşturmanın engellendiği yolunda güçlü bir algının ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir" iddiasında bulundu.

Siyasi kriz devlet krizine dönüştü

Hukuka aykırılıkların birbirini izlediğini belirten Feyzioğlu, şunları kaydetti:
"Trajik olaylara son örnek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının ve soruşturma kendisinden alınan savcının basın yoluyla ilan edilen karşılıklı suçlamalarıdır. İçinde bulunduğumuz süreçte yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirleriyle ve kendi içlerinde yaşanan hesaplaşmanın, toplum üzerinde telafisi uzun yıllar mümkün olmayacak yıkıcı etkilere yol açacağı muhakkaktır. Siyasi kriz, devlet krizine dönüşmüştür. Çözüm, yurttaşın üstün menfaatine olacak şekilde hukuk devleti ve demokrasiden yana ilkesel duruş sergilemektir. Hukukun üstünlüğü ve yurttaşın hukuki güvenliğinin sağlandığı aydınlık bir gelecek toplumun bütün kesimlerinin işbirliğiyle inşa edilebilir."

MİLLİYET İNTERNET SİTESİ