Davutoğlu'ndan 'Almanya' açıklaması!

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiasına ilişkin, "Hiçbir ülke Türkiye'yi istihbarat faaliyetleri açısından hedef ülke noktasında göremez" dedi.

Davutoğlu'ndan 'Almanya' açıklaması!
Akşam'da yer alan habere göre Bakan Davutoğlu, Gümüşhane Belediye Başkanlığını ziyareti sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddialarının Alman basınında yer aldığını anımsatan Davutoğlu, bunların gerçeklik yönünü araştırmak için Almanya nezdinde girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

Konuyla ilgili olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Almanya Büyükelçisini dün bakanlığımıza çağırdık. Hepinizin takip ettiği açıklamalarda bulunduk. Dün akşam saatlerinde de Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bir görüşme gerçekleştirdik. Aslında bu daha önceden onun Irak ziyareti ve Irak etrafındaki gelişmeler bağlamında planlanmış bir görüşmeydi ancak tabi bu son gelişme üzerine konuşmamızın odak noktasını bu iddialar teşkil etti."

Davutoğlu, Alman Bakan Steinmeier'in kendisine bu iddiaların araştırıldığını söylediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ben kendisine iki müttefik ülke arasında bu iddialar gerçek ise iki müttefik ülke arasındaki ilişkilere yakışmayan ve kabul edilemez bir durum olduğunu açık yüreklilikle ifade ettim. Kendisi de bu iddiaların araştırılmakta olduğunu ifade etti ve şöyle bir mutabakata vardık kendisiyle, Almanya İstihbarat Başkanı, MİT Müsteşarımız ile en kısa sürede yüz yüze bir araya gelerek bu iddialarla ilgili geniş kapsam izahat görecek. Bu izahatı gördükten sonra Türkiye olarak durumu değerlendiririz."

TÜRKİYE HEDEF ÜLKE OLARAK GÖRÜLEMEZ


Bakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Hiçbir ülke Türkiye'yi istihbarat faaliyetleri açısından hedef ülke noktasında göremez. Hele bu Almanya gibi tarihi arka plana sahip dostluk ilişkilerimizin olduğu ülke olursa bunu kabul etmek mümkün değil. Çok açık bir şekil şekilde Alman meslektaşıma ifade ettim. En geniş kapsamlı ve tatmin edici bir izahat bekliyoruz. Türkiye, Almanya ile diğer müttefik ülkelerle olduğu gibi istihbarat işbirliği yapar ama Türkiye'yi istihbarat faaliyetlerine bir hedef ülke halinde görmek müttefiklik ilişkisiyle bağdaşmaz. Verilecek olan izahatı bekliyoruz. Ondan sonra Türkiye olarak durumu değerlendiririz."