Depresyonun nedeni ilaçlar mı?

Kimi zaman stres kimi zaman hayal kırıklığı kimi zaman da ani kayıplar depresyonu tetikleyen sebeplerden bazıları. Peki, bazı ilaçların da depresyona neden olduğunu biliyor muydunuz?

Depresyonun nedeni ilaçlar mı?
Akşam'dan Sibel Ateş Yengin'in haberine göre Psikiyatr Yrd. Doç. Dr. Emre Tan anlattı.

BEYİN KİMYASALLARI BOZULUYOR

"Her yirmi kişiden birinin depresyonda olduğunu söyleyebiliriz. Bu kadar sık depresyonda olunmasının bireysel, sosyal ve ekonomik nedenleri olduğu gibi bazı hastalıklarda kullanılan ilaçların da depresyonu tetiklemesi söz konusu. Bu ilaçlar, kullanıldıkları hastalıkla ilgili olumlu sonuçlar yaratırken, bazı beyin kimyasallarını bozuyor. Bu durum psikiyatrik rahatsızlıkların ortaya çıkabilmesine ve en çok da depresyon belirtileri görülmesine neden oluyor. Hemen her hastalık stres oluşturarak, kişide moral bozukluğu ve keyifsizlik yapabilir. Fakat öncesinde ruhsal bir sıkıntısı olmayan kişiler, hipertansiyon tedavisine veya doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan sonra isteksizlik, duygusal dalgalanma, sinirlilik, mutsuzluk gibi belirtiler hissedebilir. Bu nedenle durumun depresyon açısından değerlendirilmesi gerekir.

HANGİLERİ NEDEN OLUYOR?

Hipertansiyon ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları ve steroid ilaçlar depresyona neden olabilir. Ancak son zamanlarda ilaca karşı olmak moda oldu. Tıbbi tedavilerde kullanılan bazı ilaçların birtakım yan etkileri olabilir, fakat bu durum genellikle kabul edilebilir düzeydedir. İlaç tedavilerini toptan kötülemek yanlıştır ve hatta kişiyi tedaviden uzaklaştırdığı için de tehlikelidir. Bu nedenle hastaların mevcut tedavilerine devam etmeleri gerekir. Fakat ilgili uzmanın hastayı depresyon açısından yakın takipte tutması ve depresif belirtilerin olması halinde psikiyatri hekimiyle tedavinin gözden geçirilmesi uygun olacaktır.

MUTSUZ VE KEDERLİ RUH HALİ

Depresyon, kişinin ruhsal halini derinden etkileyen, sosyal ve mesleki alanlarda büyük sıkıntılar oluşturan en yaygın psikiyatrik hastalıklardan biridir. Depresyondaki birey, çökkün, mutsuz, ağlamaklı veya kederli ruh halindedir. Bazı bireylerde bu durum aşırı sinirlilik, kızgınlık veya çabuk öfkelenme şeklinde de görülebilir. Kişi daha önceden yapmaktan zevk aldığı durumlara karşı isteksiz olur. Kendini yorgun, halsiz ve bitkin hisseder. Baş, boyun ve kollarda ağrı, yanma, uyuşma görülebilir. Kilo kaybedebilir veya aşırı kilo alabilir. Uykusuzluk, uykuya geç dalma ya da sık sık uyanmalar görülebilir. Kişi düşüncelerini toparlamakta zorlanır. Söyleyeceği lafları, yapması gereken işleri ve eşyaların yerini hatırlamakta güçlük çeker. Kendini değersiz, işe yaramaz hisseder. Kendine ya da çevreye karşı suçluluk hisseder. Tüm bu düşünceler kişiyi intihara kadar sürükleyebilir."