Deri kanserine dikkat!

Güneş ışınlarından daha çok yararlanacağımız bu aylarda, derimizde oluşabilecek değişiklikler konusunda da dikkatli olmamız gerek.

Deri kanserine dikkat!
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Güneşlenerek bronz bir deriye sahip oluyoruz, vücudumuz için gerekli olan D vitaminini alıyoruz ama beraberinde bazı risklerimiz de artıyor...

AÇIK TENLİLER RİSK ALTINDA

Genetik olarak açık tenli bireylerde güneş ışınlarının etkisi daha fazla olmakta ve deri kendini koruyamadan güneş yanıkları meydana gelebilmekte. Bu nedenle açık tenliler esmerlere göre güneş hasarı açısından daha büyük risk altındadır.

Deri kanseri Atmosferdeki ozon tabakasının incelmesi ve çevre koşularının bozulması (kanserojen atıklar ve maddelerin artışı) deri kanserlerinin görülme sıklığını oldukça arttırmıştır. Ozon tabakasındaki değişikliklere ek olarak, kontrolsüz güneş ışınlarının deri üzerinde yarattığı hasarda vücudumuzdaki benlerin deri kanserine dönüşümünde önemlidir. Her yıl tüm dünyada deri kanserinin büyük bir hızla arttığını görmekteyiz. Bazal hücreli kanser, yassı hücreli kanser ve melanoma en sık görülen deri kanseri tiplerini oluşturur. Her üç deri kanseri tipinde de güneş ışınlarının olumsuz katkısı dikkat çekicidir.

KORUNMA YOLLARI

Güneşten faydalanırken, zararlı etkilerinden de doğru şekilde korunma oldukça önemli. Güneşten korunmak için özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının en dik ve etkili şekilde olduğu saatler olan 11-15 arasında çok zorunlu olmadıkça güneşe çıkılmamalı. Bu saatler arasında güneşin altında kalmamız gerekirse mümkün olduğunca kapalı ve sıkı dokumalı giysiler ile şapka kullanılarak UV ışınlarına açık deri yüzeyleri azaltılmalı. Hangi saat olursa olsun gün boyu güneşe maruz kalan alanların korunması için ise güneş koruyucu kullanılmalı (koruma faktörü 20 ve üzeri olan güneşten koruyucular ile). Güneş koruyucusu tercih ederken gerek UV A gerekse UV B ye karşı koruyuculuğa sahip ürünler tercih edilmeli...

Prof. Dr. Reha Yavuzer / AKŞAM