‘Detoks Diyeti’ diyetisyen kontrolünde olmalı!

Sindirim problemi olanlar, baş ağrısı çekenler, sivilce ve selülit sorunu yaşayanlar detoks diyeti yapabilir. Diyetisyen Merve Ayan’a göre detoks diyetisyen kontrolünde yapılmalı.

‘Detoks Diyeti’ diyetisyen kontrolünde olmalı!
Akşam'ın haberine göre toksin, vücudumuzda zararlı etkileri olan bir kimyasal veya zehir olarak tanımlanır. Endüstriyel gıdalardan, sebze ve meyvelerden (zirai ilaçlar/koruyucular), içtiğimiz sudan ve hatta soluduğumuz havadan oluşabilir, vücudumuzun kendisi dahi toksin üretimi yapabilir. Vücudun doğal olarak ürettiği toksinleri ortadan kaldırmak için kendi savunma sistemleri vardır. Bu toksinlerin en önemli faktörü, DNA’mıza zarar vermeleridir. Zarar gören DNA’yı onarmak içinse vücudun alması gereken, dışarıya bağımlı olduğu bazı besin bileşenleri vardır. Bunların bazıları, antioksidanlar, fitokimyasallar ve vitaminlerdir. Detoks diyetlerinin temel mantığı, toksin içerikli bazı yiyecekleri tüketmemektir.

Genellikle endüstriyel gıdalar, proteinli gıdalar, yağlı yiyecekler ve ekmek gibi bazı besinler kısıtlanırken fazla sıvı alımı yaparak toksinleri vücuttan atmaktır amaç. Detoks diyeti sırasında kullanılan takviyeler genellikle bağırsak ve mesane aktivitesini artırmak amaçlı olduğu için diüretik ve laksatiftirler. Bunun bilinçsiz kullanımı sonucunda vücut dehidrasyona uğrar ve mineral dengesizlikler nedeniyle sindirim sisteminde sorunlar ortaya çıkabilir. O nedenle detoks diyeti diyetisyen kontrolünde yapılması gerekmektedir. Vücudumuzda toksinlerin artması sonucu oksitatif stres dediğimiz birtakım metabolik sonuçlara neden olur. Vücuttan atamadığımız ve sürekli maruz kaldığımız toksinler zamanla karaciğer ve böbrekler olmak üzere sağlımızı olumsuz etkiler ve beraberinde bağışıklık sisteminin zayıflaması, sindirim sistemi sorunları, halsizlik, cildin dejerenasyonu, kronik baş ağrısı, uyku problemleri, uzun dönemde kanser hastalığı gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Detoks diyeti, zayıflama olarak algılanmamalıdır ancak zayıflama programlarında başlamadan önce ve sağlıklı beslenme düzenine geçişte önemli bir etkendir. Vücudu yaza hazırlamak sadece dış görünüş değil, içten de temizleyip toksinlerden arındırmak gerekmektedir. Ancak uzun yılların biriktirmiş olduğu toksinleri bir kerede arındırmak düşüncesi yanlıştır, düzenli olarak sağlıklı bir şekilde beslenip detoks programlarına dahil olmak gerekmektedir.

DETOKSU KİMLER YAPMALI?

Detoks programı özellikle mevsim geçişlerinde, bahar ve yaz dönemlerinde, bayram sonrası, tatil dönüşlerinde uygulanması gerekir. Mide rahatsızlığı yaşayanlar, sindirim problemi olanlar, bağ ağrısı/baş dönmesi yaşayanlar, cildinde sivilce/akne gibi problemleri olanlar, selülit, kilo verememe gibi problemler yaşayanlar, metropol yaşantısına sahip sedanter bir yaşam sürdürenler, stresli olanlar, eklemlerde ağrıları olan, vücudunda ödem olan herkesin muhakkak belirli aralıklarda düzenli bir detoks pogramına dahil olmaları gerekmektedir.

DETOKS YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Sigara, alkol ve kafeinden uzak uzak durulması gerekmektedir

- Buharda pişmiş, kaynatılmış veya çiğ sebze tüketimi olmalıdır

- Sıvı tüketimi arttırılmalıdır

- Kırmızı et, tavuk, yağlı peynirler, krema, tereyağı, şeker ve şekerli gıdalar, tuz, beyaz undan yapılmış ekmek, makarna ve pirinçten uzak durulması gerekmektedir

- Protein kaynağı olarak kurubaklagil, yoğurt, balık tercih edilmelidir

- Yiyecekler iyi çiğnenerek tüketilmelidir

- Organik besinler tercih edilmelidir

- Doymuş yağ tüketimi aza indirgenmelidir

- Diyetisyen kontrolünde detoks diyetine başlanmalıdır.
Konular Kadın / Bakım