Dikkat acil kene uyarısı!..

11 yılda 436 can alan keneye karşı bilinçli olmanın hayat kurtardığını belirten Manisa Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi’nden Dr. Özge Yıldırım Yılmaz, “Kene ısırması olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna gidin” dedi.

Dikkat acil kene uyarısı!..
Yeni Asır'dan Cüneyt Hasçelik'in haberine göre Türkiye'de 2004-2015 yılları arasında 9 bin 637 kene ısırması yaşanırken bunların 463'ü ölümle sonuçlandı. Manisa Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Özge Yıldırım Yılmaz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) taşıyan kenelere karşı vatandaşları uyardı. Yılmaz, "Kene ısırması olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna gidin" dedi.

Temmuz'da artıyor

Kene ısırmalarının Temmuz ayında arttığına dikkat çeken Yılmaz, "Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir. Keneler, hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler. Bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Ülkemizde ilk kez 2002 yılında görülen ve 2003 yılında tanımlanan hastalık, her yıl Nisan-Ekim ayları arasında görülmekte ve Haziran-Temmuz aylarında artıyor. İlk kez Tokat yöresinde görülen hastalık ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyi, Karadeniz Bölgesi'nin güneyi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde görülmektedir" dedi.

Piknikçiler risk altında

Yılmaz kene ısırmasına karşı en büyük risk grubunun kampçılar ile piknikçilerin olduğunu söyleyerek, "Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar; veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli özellikle risk grubudur. Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır."

Hastalığın belirtilerinden söz eden Yılmaz, "Yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde ateş, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal şikayetleri ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz" dedi.

ÇORABI ÇEK, KENEYİ PEÇETEYLE ÇIKAR!

Öte yandan keneyle yıllardır uzun mücadele veren Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını yayan kenelere karşı yıllardır uyguladığı "Dokunmayın" yöntemini değiştirdi.

Bakanlık İl Halk Sağlığı Müdürlükleri aracılığıyla verdiği eğitimlerde vatandaşa "Pantolonları çorap içine sokun. Kene ısırırsa peçeteyle çekip çıkarın. Sonra en yakın sağlık kuruluşuna gidin" uyarısında bulundu.