Dikkat!.. Gözlerinize iyi bakın!

Göz, beyne bağlı olan sinirler aracılığıyla görülen nesne ve alanların algılanmasını sağlayan organ olup, duyu organları arasında en önemlisi...

Dikkat!.. Gözlerinize iyi bakın!
Vatan'da yer alan habere göre bu organın görevi; cisimlerden gözümüze yansıyan ışığın gözdeki en dış tabaka (kornea) ve gözümüzün içindeki mercek (lens) tarafından kırılarak, gözün arkasındaki sinir lifleri tabakasındaki (retina) optik sinirle beyindeki görme merkezine iletmek ve retinada düz bir görüntü oluşturmaktır. Kısaca görmemizi sağlar, görmemizi sağlayan gözümüzün sağlığına dikkat etmek, gerekli kontrollerini düzenli yaptırmak da bir o kadar önemlidir.

Göz sağlığı için yapılabilecek basit öneriler ise şunlardır:

1)
Bilgisayar veya televizyon ekranına uzun süre bakılmamalı, uzun süreli bakılması gerektiğinde kısa aralıklarla gözler dinlendirilmelidir.

2) Ekrana yakın mesafeden bakılmamalı, arada belirli bir mesafe bırakılmalı ya da özel yalıtımlı camlara sahip gözlük kullanılmalıdır.

3) Göz hastalıklarından korunmak için belirli aralıklarla göz doktoruna kontrole gidilmelidir.

4) Göz kazalarında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

5) Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalı, optisyenlerce hazırlanmamış gözlükler tercih edilmemelidir.

6) Bulaşıcı göz hastalıklarından korunmak için kişisel bakım ürünleri başkalarıyla paylaşılmamalı, havlu, mendil gibi ürünler ortak kullanılmamalıdır.

7) Yaz aylarında hijyenik olmayan havuzlar kullanılmamalıdır.

8) Kitap okurken kitap ile göz arasındaki mesafenin 30 cm olmasına dikkat edilmelidir.

9) Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) bol miktarda tüketilmelidir.

10) Yeni doğanların göz muayenesi yaptırılmalıdır.

Her yıl önlenebilir göz hastalıkları yüzünden insanlar göz sağlığını yitirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'nün tahminlerine göre dünyada 284 milyon kişi görme engelli oluyor. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü'nün 2020 vizyonu olarak ”Görme Hakkı" girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda ekim ayının ikinci perşembesi Dünya Görme Günü olarak kutlanmakta olup, çeşitli etkinlikler ile görme sağlığının önemi vurgulanmaktadır.