Dikkat tam 'hastalık' havası!

Burun akıntısı, öksürük, ateş … Mevsim geçiş dönemini hastalanmadan atlatmak için, beslenmenizde nelere dikkat etmelisiniz?

Dikkat tam 'hastalık' havası!
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Mevsim geçişleri insanların en sık rahatsızlandığı dönemlerdir. Sıcakmı soğuk mu? İnce mi giyinsek, kalın mı? Klima açsak mı? Kapatsak mı? Sorularına yanıt veremeden bir de bakmışsınız, hastalıklar yakanıza yapışmış. Burun akıntısı, öksürük, ateş … Peki, bu geçiş dönemini hastalanmadan atlatmak için, beslenmenizde nelere dikkat etmelisiniz? Yanıtları bu yazıda…

VÜCUT DİRENCİNİZİ ARTIRIN

Yeşil, pembe, kırmızı fark etmez, ne renk olursa olsun soğan ve sarımsak sofranızda olsun. Olabilecek her yemeğinizde çiğ, olamıyorsa pişmiş olarak tüketin. İşiniz gereği gün içi olamıyorsa akşam, akşam olmuyorsa haftasonu mutlaka yemeklerinize katın. Kışa girerken vücudunuzun savunma sistemine önemli katkılar sağlayacak bu gıdalar doğal antibiyotiklerdir.

SAVUNMA BARSAKTAN BAŞLAR

Barsaklar tüm vücudun kalesidir. Barsaktaki yararlı bakteriler vücudunuzun direncini artırır. Sizi sağlam tutar. Siz de barsaklarınıza iyi bakmalısınız. Yoğurt, ayran, kefir bu konuda size yardımcı olur. Günde 1-2 bardak, barsaklarınızın düzenli çalışması için yeterli olur. Hergün büyük tuvalete çıkan bünye sağlıklıdır. Bu mesafe açılıyor, büyük tuvalete çıkışınız, 3-4 güne hatta fazlasına varıyorsa o zaman destek almanız gerekebilir.

VİTAMINLER ÖNCÜ KUVVETLER

Meyveler, sebzeler ve salata malzemeleri vitamin depolarıdır. Mevsime en uygun olanları seçip her gün düzenli tüketmek metabolizmanızı sağlamlaştırır. Günde 2-3 kez taze meyve, 1-2 kez sebze, 2-3 kez salata almak, bu savunma düzenini sağlamanıza yardımcı olur. Mümkün olduğunca çeşitli beslenmek çeşitli vitaminleri almanızı sağlar. Olabilirse günaşırı yediğiniz meyve, sebze ve salataları değiştirin. 

SU DEFANSI DESTEKLER

Suyun vücutta 60 tan fazla görevi vardır. Bunların en yukarılarında sinir iletimindeki rolü gelir. Vücut savunmaya geçsin mi, geçmesin mi? Dışarıda sıcaklık kaç derece gibi soruların yanıtlarınızın karar merkezi olan beyninize sağlıklı ve hızlı ulaşabilmesi için su şarttır.

BİTKİ ÇAYLARI DİRENCİ YÜKSELTİR

Ihlamur, nane, limon, adaçayı gibi bağışıklık sistemini uyaran çaylar, direnci artırır. Ancak bu çayları açıkta satılan, ne olduğu belli olmayan yerlerden almayın. Tohumu, hammaddesi, tarlası bilenen çayların olduğu, porsiyonu kontrollü miktarlarda poşetlenen çayları alın. Tarçın ve zencefil ekleyin.

PROTEİNLER DAYANIKLILIK İÇİN

Özellikle yumurta, et, tavuk, balık dayanınıklığınızı yükseltir. Her gün tüketebileceğiniz bu besin grubunu dönüşümlü olarak alabilirsiniz. 2 gün beyaz, 1 gün kırmızı et olarak tercih etmeniz en sağlıklısı olacaktır. 1-2 gün kırmızı et, 2-3 gün tavuk ve hindi, 2-3 gün balık olacak şekilde haftaya yayabilirsiniz.

ŞEKER HASTALARI DİKKAT

Kan şekeri yüksek olanların hastalıklara yakalanması daha kolay, iyileşmesi daha geç olur. Bu yüzden geçiş dönemlerinde mutlaka kan şekerinizi istenen sınırlara getirmelisiniz. Kan şekeri yüksek birey halsiz olur, zor uyanır, canı hiçbir şey yapmak istemez. Kendine sağlıklı yemekler hazırlamaz, ara öğünlerini almaz… Tüm bunlar vücut direncini düşürür.

VİTAMİNLERE BAKTIRIN

Yazın yediklerimize pek dikkat edemiyoruz. Olması gereken, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler yerine çoğunlukla canımızın istediği besinleri yiyoruz. Bunun sonucu vitaminlerimiz-minerallerimiz çaktırmadan azalıyor. farkında olmuyor. Bunu en çok nasıl anlarsınız, haliniz azsa, işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyorsa, yataktan kalkamıyorsanız, yapacaklarınızı unutuyorsanız tüm bunlar vitamin-minerak depolarınızın tükenmiş olabileceğinin göstergesidir.

D VITAMİNİ VE DEMİR

Vücudunuzdaki değişimlerden en çabuk etkilenen ve hemencecik ideal sınırların altına düşen D vitamin ve demir mineralidir. Bilhassa bunların sıklıkla takviye edilmesi gerekebilir. Hele ki bayanlarda uzayan adet kanamaları, diş eti kanamaları demir değerlerini hızlıca düşmesine sebep olabilir. Yazın güneşlenirken kullanılan koruyucu kremler D vitamini sentezini engeller. Vücudunuzda hangisi düşükse (muhtemelen ikisi de) takviye edilmeli.

BAHARATLARI KULLANIN

Zencefil, zerdaçal, sumak ve nane vücudunuzun kışa hazırlanması için en iyi cephanelerdir. Mümkün olan her yemeğinize bunları katın. Bitki çaylarına, ayrana, yoğurda, kefire gönül rahatlığıyla katabilirsiniz.  Hem tatlarını güzelleştirir hem yediklerinizi için tam bir savunma iksirine dönüştürür.

MEVSİM GEÇİŞİ TEDBİRLERİ

Soğan ve Sarımsak  (Mümkün olan her yemekte)

Probiyotik içecekler (Her gün)

Taze meyve, sebze ve  salata (Her gün)

Su (Günde 2-3 lt)

Bitki çayı (Günde 1-2 fincan)

Baharat (Her gün  zerdeçal, zencefil, nane, sumak)

Et, tavuk ve Balık (Her gün)

Tahlil (Yılda 1)

Kan Şekeri (İdeal sınırlarda)

Takviye (Vit D ve Demir)

Spor (Her gün 30 dk.)


MUTLAKA SPOR YAPIN

Hangi sporu yaparsanız yapın, düzenli egzersiz bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Dolaşımı hızlandırır, solunumu düzenler, vücuttan terle birlikte toksinleri atar. Sizi rahatlatır. Dış etkenlerle mücadele edebilmenizi sağlar. Vücudunuzun değişen koşullara adaptasyonu sporla gelişir. Düzenli spor yapan kişi hem düzenli beslenir hem dinç olur. Spor sırasında sıklıkla vücut ısısı ve spor ortamı değiştiği için, mevsimsel değişimlerden en az etkilenir. Günde 30 dakika mutlaka spor yapın.

SEREN AKSÜS / Akşam Gazetesi