Dikkat!.. Ülser ağzınızda!..

‘Aft’ olarak da bilinen ağız ülseri can yakıyor. Sigara, ağrı kesici ilaçlar ve stres gibi nedenlerin tetiklediği rahatsızlık 3 haftayı geçerse tehlikeli oluyor.

Dikkat!.. Ülser ağzınızda!..
Takvim'de yer alan habere göre ağız ve diş etlerinde oluşan ağrılı yaralar herkesi isyan ettiriyor. Aft olarak adlandırılan bu yaralara ağız ülseri denildiğini söyleyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, yemeiçmeyi, hatta konuşmayı bile zorlaştıran duruma karşı önemli uyarılarda bulunuyor. "Sigara ve asitli gıdalar ağız ülserlerini ağırlaştırır" diyen Kökdemir, "2 haftada geçmeyen, 3 haftadan uzun süren bir ülser, doktor veya diş hekimi tarafından incelenmelidir" uyarısı yapıyor. Pertev Kökdemir, ağız ülserinin olası sebeplerini şöyle sıralıyor: "Sigara içmek, asidik-baharatlı gıdalarla beslenmek, zayıf takma protezler, ağız aparatları, stres, gebelikte hormonal değişiklikler, ergenlik ve menopoz, ağrı kesiciler dahil ilaçlar, genetik faktörler ve beslenme yetersizliğinin bir sonucu olarak da ülserler gelişebilir. Çölyak, Crohn hastalığı, B12, demir eksikliği, bağışıklığın zayıfaması da ülseri tetikleyebilir."

KANSERDE LEKELER SERT OLUR


Ağız ülserinin kanser belirtisi olup olmayacağını merak edenlere diş hekimi Pertev Kökdemir şu bilgiyi veriyor: "Ağız ülseri ağrılıdır, ağız kanseri ise değildir. Ağız ülseri 2 haftada geçerken, ağız kanseri yayılır. Ağız kanseri lekeleri kaba ve serttir. Genellikle dilden, ağzın arkasından, diş etlerinde veya yanaklarda görünen kırmızı ve beyaz alanların veya geniş beyaz alanların karışımıdır."

NASIL TEDAVİ EDİLİR?


2 haftada kendiliğinden geçmeyen ağrılı ağız ülseri için bir antimikrobiyal gargara veya merhem verilebilir. 3 haftadan uzun süren şikayetlerde mutlaka doktora gidilmesi gerekir.