Diyabet körlük nedeni

Ekol Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cem Küçükerdönmez, dünya genelindeki 37 milyon körlüğün yüzde 4.8'inin diyabetik retinopatiye bağlı olduğuna dikkat çekti.

Diyabet körlük nedeni
Yeni Asır'da yer alan habere göre Prof. Dr. Küçükerdönmez, hastalığın belirtileri arasında uzak ve yakın görmede azalma, bulanık ve eğri büğrü görme gibi belirtiler bulunduğunu söyledi.

Küçükerdönmez, "Göz tansiyonu gibi bazı ek hastalıklar eşlik etmediği sürece diyabetik retinopatide ağrılı görme kaybı oluşmaz. Ancak hastalığın bu belirtiler gelişmeden önce saptanması çok önemli" dedi.

Tedavisi mümkün

Erken dönem diyabetik retinopati saptanan hastalardan yüksek riskli kabul edilen bireylere, ilerde kalıcı görme kaybı yaşamamaları için 'lazer tedavisi' veya 'göziçi ilaç enjeksiyonu' önerildiğini belirten Prof. Dr. Küçükerdönmez, "Her iki tedavi de kalıcı görme kaybının önlenmesi ve geç evre bulgularının gelişmemesi açısından etkili" diye konuştu.

Eğer hasta kan şekeri kontrolünü iyi yapamaz ve tansiyon ile kolesterol gibi durumlarda eşlik ederse, yıllar içinde diyabetik retinopati hastalığının ilerlediğini kaydeden Küçükerdönmez, "Bu evrede görme kayıpları yaşanmaktadır. Bu evrede göze ilaç enjeksiyonlarının yanı sıra vitrektomi ameliyatı uygulanması gerekli olabiliyor" dedi.