'Diyet' deyip geçmeyin!..

İzmir Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, hızlı kilo vermek için yapılan şok diyetlerin metabolizmada olumsuz etki yaptığını ifade etti.

'Diyet' deyip geçmeyin!..
Yeni Asır'da yer alan habere göre İzmir Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, yapılan yanlış diyetlerle ilgili bilgi verdi. Sık ve az yiyerek protein ağırlıklı beslenmek gerektiğini ifade eden Baysal, "Yaşlandıkça metabolizma hızı yavaşlar. Büyüme ve gelişme döneminde en yükseğe ulaşan metabolizma hızı 30'lu yaşlardan sonra her on yılda bir, yüzde 2 ila 5 arasında düşmeye başlar. Özellikle kadınlarda menopoz döneminde metabolizma hızında belirgin bir azalma görülür" dedi.

Egzersiz metabolizmayı hızlandırıyor

Egzersizin metabolizma hızını önemli ölçüde arttırdığını kaydeden Fatma Baysal, "Gün içerisinde yapılacak düzenli egzersiz ile kalori yakımı fazlasıyla arttırılabilir. Egzersizin düzenli yapılması metabolizmanın aktif olarak sürekli çalışması anlamına gelir. Uzun süreli ve orta tempo ile yapılan egzersizler hızlı tempo ile daha kısa süre yapılan egzersizlere göre daha verimli sonuçlar sağlar. Özellikle nabzı arttıran aerobik egzersizler ve dayanıklılık çalışmaları, kas kütlesini arttırarak metabolizma hızını önemli ölçüde arttırır. Aynı zamanda kas ve yağ yüzdesi de metabolizma hızını etkileyen ögelerdendir. Kas dokusu yüksek olan bireylerin metabolik hızı artar" diye konuştu.

Şok diyetler olumsuz etkiliyor

Baysal, metabolizma hızını artıracak besinler için ise şunları söyledi: "Vücudun gerek duyduğu besin ögelerini yeterince karşılayamaması metabolizma hızını etkiler. Özellikle D ve B vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko gibi minerallerin eksikliği metabolizma hızını azaltır. Yetersiz beslenme ile birlikte sık yapılan diyet uygulamaları, şok diyetler, fazla kilo alıp vermenin metabolizma üzerinde yıkıcı etkileri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Sık sık ama az yiyin. Yemeklerinizde baharat kullanın ve her gün yeşil yapraklı sebze grubunda olan roka, dereotu, tere, semizotu gibi besinleri tüketin. Düzenli su için ve et, süt, yoğurt gibi protein içeren besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin."
Konular Kadın / Bakım